AFTONBLADET AVSLÖJAR: V gav bistånd till pro-ryssar

1 av 2
NYHETER

OBS! Den här artikeln är skriven av en person som uppträder under ett annat namn.

Han heter egentligen Alexander Fridback. Det finns två nyhetsartiklar publicerade om detta i Aftonbladet 2016-09-03.

Vänsterpartiet har skickat svenska biståndspengar till pro-ryska ukrainska separatister.

Aftonbladet kan i dag avslöja att minst 219 000 kronor gått till organisationen Borotba i Ukraina.

Hundratusentals kronor har förts över till ledarens flickväns privata konto.

Organisationen har kopplingar till president Vladimir Putin och medlemmar som strider i östra Ukraina mot regeringen i Kiev.

Borotba är en omstridd organisation i Ukraina.

Vänsterpartiet, via sin biståndsorganisation Vänsterns Internationella Forum, VIF, beskriver den som en ukrainsk vänsterrörelse mot nazism och för feminism.

Jakob Hedenskog är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Han beskriver Borotba som en av brickorna i Putins maktspel. Organisationen har ett tydligt drag av sovjetnostalgi och separatism:

– Som en aktiv del av anti-majdanrörelsen hamnar de i praktiken på samma sida som de pro-ryska separatisterna i Donbass, säger Hedenskog.

– Syftet på lång sikt är att splittra Europa.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Vänsterpartiet via sin biståndsorganisation VIF, som är samarbetsorganisation till Sida, under flera år fört över hundratusentals svenska biståndskronor till Borotba. Men uppgifterna om det exakta beloppet varierar.

Slutbelopp som utbetalats till Förenade Marxister under 2010 är, enligt ett mejl från en handläggare på VIF, 250 000 kronor. Det stämmer inte med det belopp som anges i revisionsrapporten som VIF skickade till Sida: 238 000 kronor.

Men det är dokumenterat att mellan 2010 och 2012 har 219 000 kronor gått till dels Borotba, dels till Förenade Marxister – den organisation Borotba bildades ur 2011.

Strider mot Sidas regler

Enligt en intern VIF-rapport från 2013 var samarbetet med Borotba då pågående. Rapporten föreslog att det skulle fortsätta och utökas.

Sedan kriget startade för ett år sedan har flera av Borotbas aktivister ingått i väpnade separatiststyrkor som stridit mot regeringen i Kiev.

Vänsterpartiets samarbete med Borotba avslutades formellt först den 31 december 2014.

I ett par fall har biståndspengarna gått till ett privat bankkonto som ledarna haft kontroll över, något som strider mot Sidas regler. De har förts över på flera sätt bland annat direkt in på en ukrainsk kvinnas bankkonto.

I ett mejl Aftonbladet tagit del bekräftas att kvinnan under juli och augusti 2010 fick totalt 250  000 kronor från VIF insatt på sitt privata konto, 30 000 via Western Union och 220 000 via en direkt banköverföring.

Kvinnan säger själv att hon är vän till Borotbaledaren Sergej Kiritjuk. Enligt uppgift till Aftonbladet var hon vid tiden för betalningarna hans flickvän.

– En del av pengarna togs ut kontant av Sergej Kiritjuk, resten blev kvar på kontot, säger hon.

Vad pengarna användes till känner hon inte till, hon ställde inga frågor.

– Han bad mig bara att ta emot pengarna, eftersom jag har ett valutakonto på banken.

När biståndet som betalats ut till kvinnan skulle följas upp lämnade Sergej Kiritjuk och Borotba-grundaren Viktor Sjapinov en rapport till VIF med en förfalskad revisorsnamnteckning.

”Signaturen är inte min”

Förfalskningen upptäcktes av en intern revisor, Nina Potarskaja, hos Förenade Marxister som reagerade på upplägget. Efter påtryckningar från revisorn betalades 128 000 kronor av pengarna tillbaka till VIF.

– Svenskarna blev lurade, säger Potarskaja.

Enligt Potarskaja har alla projekt i hennes organisation varit självfinansierade, utan bistånd utifrån.

Och revisorn vars namn satts på rapporten bekräftar bluffrapporten:

– Signaturen är inte min, säger han.

Nina Potarskaja som upptäckte den falska rapporten ger i dag sin bild av vad som hänt:

– Viktor Sjapinov och Sergej Kiritjuk kom antagligen överens med VIF:s representanter genom att lura dem. Sedan fick de pengar. De ljög för svenskarna att de hade problem att öppna bankkonto. Därefter har de inte lyckats rapportera om pengarna. Då ljög de igen.

När VIF 2011 frågade Förenade Marxister var Sjapinov och Kiritjuk befann sig blev svaret att Sjapinov troligen befann sig i Gus Khrustalnij, en stad nära Moskva, där han tidigare jobbat i en kampanj för en kandidat från Putins parti Enade Ryssland.

Enligt Potarskaja ville VIF:s representant inte att saken skulle bli offentlig.

– De ville hålla så låg profil som möjligt eftersom det var deras fel. De gav pengarna till skumma personer, enligt skumma avtal utan några signaturer eller stämpel av organisationens ledare och revisorer. Sedan har de överfört pengarna, inte till ett organisationskonto utan till ett privat konto tillhörande Kiritjuks flickvän.

”Första gången jag hör om detta”

En sluten mejlkonversation inom Förenade Marxister, som Aftonbladet tagit del av, visar att högt uppsatta inom organisationen 2010 var starkt kritiska till Viktor Sjapinov och Sergej Kiritjuk som året därpå bildade Borotba.

I mejlen framkommer att ingen i organisationen lyckats få tag i duon.

Trots de oklara omständigheterna fortsatte och fördjupade VIF och Vänsterpartiet samarbetet. 

Och 2012 betalade VIF ut 107 000 kronor till Borotba.

I en rapport i april 2013 beskrev projektansvariga från VIF hur VIF-stöd går till Borotbas sommarläger och till hyra för partilokaler.

För Sida, som är den svenska myndighet som hanterar biståndspengarna, är Aftonbladets avslöjande en nyhet.

– Det är första gången jag hör om detta, säger programsamordnaren Johan Nordqvist.

Det är inte tillåtet för någon av Sidas samarbetspartners att överföra bistånd till ett privat konto. Alla samarbetsorganisationer måste vara juridiska personer.

Och att en förfalskad revisionsrapport kommit in är något som VIF ska informera Sida om.

– I sådant fall måste en avvikelserapport göras. Så vitt jag vet har de inte rapporterat in några avvikelser, säger Johan Nordqvist.

Den person i VIF som haft mest kontakt med Borotba – och träffat företrädare i Ukraina – vill i dag inte låta sig intervjuas. Han hänvisar till att han inte längre sitter i VIF:s styrelse.

FAKTA

BOROTBAS KOPPLINGAR TILL PUTIN

■ ■ Den 11 februari i år deltog Borotbaföreträdare och representanter från en rad nationalistiska organisationer i en konferens i Moskva. Konferensens syfte var att skapa "Folkrepubliken Charkiv" och att "befria Charkiv från Kievs junta snarast möjligt".

Charkiv är östra Ukrainas största stad och har hittills hållits utanför kriget.

■ ■ På konferensen fanns även Darja Mitina, pro-ryska separatistgruppen DNR:s officiella representant i Moskva.

Darja Mitina är tillsammans med Borotbas grundare Viktor Sjapinov medgrundare av den ryska organisationen Vänsterfronten.

Viktor Sjapinov har tidigare jobbat som politisk konsult för Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Han flyttade till Ukraina 2006 och var året efter med om att starta Förenade Marxister i Ukraina. Ur den rörelsen bildade han Borotba i maj 2011.

■ ■ Ryska Vänsterfronten är officiellt en bred, oberoende, socialistisk organisation. Men enligt källor med insyn, bland andra FOI:s Ukrainaexpert, är organisationen en del av den bukett av delvis Kreml-kontrollerade rörelser och partier som skapats för att ge sken av ett öppet och diversifierat politiskt landskap i Ryssland.

■ ■ Initiativtagare till Vänsterfronten ska enligt initierade källor ha varit Konstantin Kostin, dåvarande politisk rådgivare till Putin och ansvarig för Rysslands inrikespolitik. Kostin ska ha låtit så kallade "politteknologer", professionella politiska pr-specialister, bygga upp rörelsen.

En av politikteknologerna var general Aleksej Kondaurov, en tidigare KGB-medarbetare som jobbat för Sovjetunionen med att bekämpa ideologiska brott och senare fortsatt i ryska motsvarigheten FSB.

■ ■ En annan av politikteknologerna var Boris Kagarlitskij. Han kom 2006 med en rapport om korruption i ryska partier, där han helt utelämnade de två största: Putins Enade Ryssland och Kreml-vänliga högernationalistiska LDPR. I dag är Kagarlitskij chef för Institutet för globaliseringsforskning och globala rörelser, IGSO, som på svenska VIF:s hemsida anges som samarbetsorganisation.

I fjol fick IGSO bidrag från president Putins fond.

■ ■ Borotba-ledaren Viktor Sjapinov har propagerat för pro-ryska separatistgrupper i Ukraina.

Sjapinov greps i mitten av november, tillsammans med en annan i ledningen för Borotba, i forna Sovjetrepubliken Moldavien som då föreberedde sig för presidentval.

Moldaviska myndigheter hänvisar till förundersökningssekretess och har inte velat uppge orsaken till gripandet. Men uppgifter finns om att Borotba-männen anklagas för att ha försökt störta regimen och underblåsa rysk separatism.

■ ■ Enligt ryska tidningen Lenta skickades ett officiellt uttalande från det andra största partiet i ryska Duman, RFKF, till Moldaviens regering med krav på att Borotba-ledarna måste släppas.

FAKTA

Ukrainakrisen

 I november 2013 väljer Ukrainas president Viktor Janukovitj att inte skriva på ett avtal om närmare samarbete med EU, till fördel för Ryssland. Det fick hundra tusen att protestera på Självständighetstorget i Kiev.

 Efter tre månader fick det en våldsam upplösning med minst 60 döda och många skadade. Presidenten avsattes 22 februari och flydde landet. En ny EU-vänlig regering tog över.

 Ryssland reagerade genom att skicka trupper till Krim där man enligt ett avtal med Ukraina har en militärbas. Eftersom majoriteten av befolkningen där är ryssar så mottogs den ryska ockupationen positivt på Krim. Men eftersom halvön tillhör Ukraina var den ryska interventionen ett brott mot folkrätt och internationella avtal.

 I regionerna Donetsk och Luhansk utropades i april i fjol separatistiska "folkrepubliker", DNR och LNR, samtidigt som man genomförde omdiskuterade folkomröstningar om oblastens status. Lokala miliser med omfattande militärt stöd från Ryssland tog samtidigt över den militära, och till stor del även civila, kontrollen över området.

 Den aggressiva ryska handlingen skapade den kanske värsta krisen i Europa sedan kalla krigets slut. USA och EU fördömer Rysslands handlande.

Ukrainas regering har inte försökt att med våld ta tillbaka Krim. Konflikten har hittills krävt fler än 6000 liv enligt FN.

Borotba

 Borotba, som på ukrainska och ryska betyder "kamp", är en vänsterorganisation som är aktiv i östra Ukraina, och som har ett tätt samarbete med ryska Vänsterfronten.

 Enligt rörelsens manifest är huvudmålet att höja vänsterideologier genom marxistiska metoder, och man stödjer antikapitalism, antifascism, politisk radikalism och jämställdhet mellan könen.

 Borotba jobbar tillsammans med pro-ryska separatiströrelserna DNR och LNR i Ukraina, och flera av dess aktivister har deltagit i separatisternas beväpnade grupper under kriget i Ukraina.

 I ett gemensamt uttalande från en rad vänster-, anarkistiska och antifascistiska organisationer på ukrainska sajten Avtonomia från i fjol, sägs Borotba inte vara en del av vänster- och arbetarrörelsen:

 Borotba är icke-transparent i varifrån man får sitt ekonomiska stöd, och har inga skrupler kring samarbetspartners. Man använder inhyrda arbetare, och samarbetar med antisemitiska, rasistiska och homofobiska organisationer".

 Ledarskapet anklagas för att "medvetet manipulera den allmänna opinionen", förespråka det auktoritära styret i forna Sovjetunionen och vara makthavarnas "fickrevolutionärer".

Putinvänliga partier i Europa

Flera partier i Europa har starka kopplingar till Vladimir Putin och stöttar även Putin politiskt.

 Fidesz, Ungern - partiets ledare och Ungerns statsministern Orban motsätter sig EU-sanktionerna mot Ryssland.

 Syriza, Grekland greklands nya premiärminister protesterade dagen efter valsegern mot EU:s sanktioner mot Ryssland på grund av våldet i Ukraina. "Vi har inget osagt med Ryssland eller ryska folket", sa energiminister Lafazanis.

 Front Nationale, Frankrike tog emot runt 400 miljoner kronor i lån från en rysk bank för sin valkampanj. Ledaren Marine Le Pen har sagt att hon beundrar Putin eftersom han inte låter andra länder styra honom.

 UKIP, Storbritannien  ledaren Nigel Farage har uttalat att han "beundrar Putin" och att EU måste sluta opponera sig emot rysk inblandning i Ukraina.

 Die Linke, Tyskland - två Die Linke-parlamentsledamöter har officiellt besökt den självutnämnda pro-ryska utbrytarrepubliken DNR, vilket har kritiserats för att ge DNR legitimitet.

Fakta partibistånd

 Sedan 1995 har organisationer knutna till svenska riksdagspartier samarbetat med partier i utvecklingländer samt Öst- och Centraleuropa. Stödet finansieras med biståndsmedel från statliga biståndsorganet Sida och bedrevs som ett pilotprojekt fram till 2001, då det permanentades.

 I fjol uppgick biståndet till 80 miljoner kronor.

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna fördelar i dag bistånd till systerorganisationer i andra länder. SD har inte ansökt om att få förmedla stöd.

 Stödet är kontroversiellt eftersom effekten av det är svårmätbart, och att flera fall av förskingring av partibistånd framkommit.

Fler exempel på förskingrade partibistånd

 2014 polisanmälde Folkpartiets biståndsorgan, Silc, chefredaktören för en exilkubansk tidning som stöttats av organisationen. Mannen misstänktes ha förskingrat runt tvåhundratusen kronor.

 2012 polisanmälde Centerpartiets internationella stiftelse, CIS, sig själv för brister i redovisningen av biståndsprojekt i Irak som totalt kostade 3,2 miljoner kronor. Efter det krävde Sida i fjol CIS på 230000 kronor som aldrig slutredovisats.

 2009 Palmecentret, Socialdemokraternas biståndsorganisation, tvingades efter kritik från Sida begära tillbaka 40 000 kronor som inte redovisats ordentligt från sydafrikanska ANC.

2008 förskingrades 40 000 kronor som Kristdemokratiskt Internationellt Center, KIC, betalat ut 40000 i kontanter till ungdomsförbund i Kenya, Uganda och Tanzania.

Lisa Röstlund
Egor Putilov