Tolv ihjälskjutna i skottlossningar

1 av 2
NYHETER

Tolv människor har skjutits till döds.

Minst 69 personer har skadats.

Det visar Aftonbladets kartläggning av 110 skottlossningar i Göteborg sedan 2013.

Petar Petrovic, 20, hamnade i mördarnas väg när han skulle köpa hämtmat på restaurangen vid Vårväderstorget i Göteborg under onsdagkvällen. Det var inte första gången en förbipasserande, oskyldig person har skadades i samband med gängskjutningar.

Vid en gängrelaterad skottlossning på Dimvädersgatan i Biskopsgården den 11 april förra året skadades en ung man som var ute med sin hund. Enligt polisen hade han ingen koppling alls till uppgörelsen, utan råkade bara passera platsen och träffades.

Totalt har minst 110 skottlossningar inträffat i Göteborg sedan den 1 januari 2013. Merparten av skottlossningarna var gängrelaterade.

I samband med de kartlagda skottlossningarna har tolv människor dött. Mellan 67 och 72 personer har skadats. Antalet skadade är osäkert, eftersom antalet skadade i skottlossningen på Vårväderstorget den 18 mars uppges vara mellan 10 och 15.

Fotnot: Den interaktiva kartan med skjutningar i Göteborg bygger på uppgifter från Rikskriminalen, SVT, Aftonbladet, Göteborgs-Posten och GT.

FAKTA

Därför skjuter gängen

Skjutningar orsakade av konflikter:

•Affektskjutningar - man blir kränkt och tar i stundens hetta till skjutvapen

•Taktisk misshandel - använder skjutvapen som en form av misshandel, för att markera eller skrämma. Skjutningen sker oftast i ben eller arm, inte sällan med påliggande skott, så att man vet att man träffar rätt. Meningen är inte att döda.

•Semiplanerade skjutningar - man ligger i konflikt med annan individ eller nätverk och har planerat att skjuta på dem, men inte när ska ske. Skjutningen sker när man får syn på varandra på stan. Det behöver inte betyda att man bär med sig skjutvapen. När man ser varandra beställs skjutvapen in. Det finns exempel där yngre killar har levererat skjutvapen på moped.

•Planerade avrättningar - då har man kartlagt offret och kanske bestämt bestämt träff. Man vet plats och tid för när man har tänkt begå dådet.

Skjutningar som inte är orsakade av konflikter:

•Vådaskjutningar - man skjuter av misstag

•Övningsskjutningar - man övar

•Glädjeskjutningar - man avlossar skott rakt upp i luften

Källa: Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet