Wallström mötte kungen om Saudi

NYHETER

De allt sämre relationerna mellan Sverige och Saudiarabien oroar den svenske kungen, som har erbjudit sina tjänster för att vända den negativa trenden.

I dag träffade han utrikesminister Margot Wallström (S) på Slottet.

– Naturligtvis kan statschefen, som rikets främste representant, bistå om så önskas, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Strax efter klockan tio i morse anlände utrikesminister Margot Wallström till Stockholms slott för ett möte med kung Carl Gustaf.

Mötet var planerat sedan länge men har blivit brännande aktuellt med tanke på den allt sämre relationen mellan Sverige och Saudiarabien. I förra veckan stod det klart att Gulfstaten inte kommer att utfärda några nya affärsvisum för svenska resenärer.

I fredags kom ett uttalande från hovet där kungen sa att han vill hjälpa till.

"Kungen är bekymrad över de senaste dagarnas händelseutveckling och tycker det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan. Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen. Det förs en dialog mellan statschefen och regeringen”, stod det.

Måndagens möte blev två timmar långt. Kungen och utrikesministern fotograferades tillsammans innan de stängde in sig i mötesrummet.

Den första delen ägnades åt en genomgång av planerade statsbesök, där också drottning Silvia deltog. Därefter tog diskussionen om Saudiarabien vid, men då lämnade drottningen rummet.

"Arbetar systematiskt och seriöst"

Efteråt ville varken Margot Wallström eller kungen ge några kommentarer till media, som hade samlats utanför Slottet. Wallström lämnade mötet i säpobil.

– Det här var en information från regeringens sida om den uppkomna situationen när det gäller Saudiarabien och kontakterna där. Kungen informerades om det av utrikesministern, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesministern.

Han lyfter fram att det fanns anledning att berätta om den uppkomna situationen.

– Från UD och regeringen arbetar vi systematiskt och seriöst med kontakterna med Saudiarabien och andra länder i den här regionen. Exakt hur det går till och vilka kontakter som tas går vi inte in på. Men det pågår ett systematiskt och seriöst arbete.

Vill inte uttala sig om nästa steg

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att utrikesminister Margot Wallström informerade kungen om den uppkomna situationen och relationerna med Saudiarabien.

– Det var ett positivt möte. Men vad som diskuterades i detalj är ingenting som jag kan återge eller kommentera, då det är regeringen som arbetar på att återskapa goda relationer till Saudiarabien, säger hon.

Inte heller kan hon uttala sig om vad nästa steg blir, om kungen kommer att hjälpa till för att förbättra relationerna med saudierna igen.

– De diskussionerna är mellan regeringen och statschefen så det är ingenting jag kan kommentera. Det åligger regeringen att hålla kungen informerad om statsangelägenheter och naturligtvis kan statschefen, som rikets främste representant, bistå om så önskas. 

ARTIKELN HANDLAR OM