Här grimaserar ofödda barnet när mamman röker

Foto: UNIVERSITY OF DURHAM
NYHETER

Här vrider sig det ofödda barnet i en grimas i livmodern – när mamman röker.

– Det här är ytterligare bevis för de negativa effekterna av att röka under graviditet, säger professor Brian Francis vid Lancaster-universitetet.

Forskarna vid Lancaster och Durhams universitet har med hjälp av 4D ultraljuds-utrustning tagit bilder som visar skillnaden mellan ofödda barn till rökare och icke-rökare.

På bilderna ser det ut som att det ofödda barnet vars mor är rökare vrider sig i en grimas, enligt forskarna. Barnen till icke-rökare däremot ligger lugnt med handen vid munnen, skriver The Telegraph.

Forskningen bygger på studier av 20 blivande mödrar. Fyra av dem rökte i snitt 14 cigaretter per dag under graviditeten. Ultraljudsundersökningar gjordes på alla mödrar i vecka 24, 28, 32 och 36.

Och de visar att barnen till de rökande mödrarna rörde på sig i mycket högre utsträckning än de ofödda i icke-rökande mödrars livmödrar, enligt The Telegraph.

Doktor Nadja Reissland vill inte demonisera dem som röker men hoppas att de nya bilderna kan hjälpa blivande mödrar att fimpa under graviditeten.

– Jag är väldigt tacksam till de kvinnor som ställde upp. De har brutit ett enormt stigma för att hjälpa andra, säger Nadja Reissland till The Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM