”Saudiarabiens ambassadör återvänder till Sverige”

1 av 6
NYHETER

Saudiarabiens ambassadör återvänder till Sverige, uppger nyhetskanalen al-Arabiya.

Enligt ett pressmeddelande från UD som TT tagit del av har regeringens sändebud Björn von Sydow i dag träffat Saudiarabiens kung.

– Vi hoppas snart se den saudiska ambassadören tillbaka i Stockholm och återgå till normala förbindelser mellan våra länder, säger Margot Wallström, enligt pressmeddelandet.

– Vi har inte framfört någon ursäkt, vi har beklagat den nuvarande situationen och förtydligat att vi inte riktat någon kritik mot islam, säger en källa i regeringskansliet till Aftonbladet.

TV-kanalen som är baserad i Dubai uppger att den svenska regeringen har bett om ursäkt för Margot Wallströms uttalande och att Saudiarabiens ambassadör återvänder till Stockholm.

Erik Wirkensjö vid UD:s pressjour kan inte bekräfta uppgifterna om att ambassadören är tillbaka i Sverige. Han kan heller inte bekräfta att regeringen har framfört en ursäkt.

– Det jag kan säga är att regeringens sändebud Björn von Sydow har framfört regeringens väl kända önskan om respektfulla och goda relationer mellan Saudiarabien och Sverige, säger han.

Samtalet skedde mellan Björn von Sydow, kung Salman bin Abdul Aziz och prins Mohammed bin Salman i Riyadh.

Senare bekräftade UD också genom ett pressmeddelande att von Sydow träffat den saudiske kungen, enligt TT.

– Det är mycket positivt att regeringens sändebud har tagits emot av kung Salman bin Abdulaziz al-Saud och prins Mohammed bin Salman, säger utrikesminister Margot Wallström, enligt pressmeddelandet.

En initierad källa i regeringskansliet berättar för Aftonbladet att uppgifterna i al-Arabiyas uppgifter inte stämmer helt och hållet. Sverige har inte bett om ursäkt.

– Det här är en viktig fråga och Sverige har inte bett om ursäkt. Vi har förklarat att den kritik vi har riktat inte ska ses som kritik mot islam och att vi beklagar om den tolkats så.

”Ingen avsikt att förolämpa”

Wallström säger också att hon hoppas att den saudiska ambassadören snart är tillbaka i Stockholm och att relationerna mellan länderna återgår till det normala.

– De många kontakter vi haft från ett brett spektrum av det svenska samhället bidrar till att relationen mellan Saudiarabien och Sverige ser ut att normaliseras, liksom att vi framfört att vi inte avsett att förolämpa islam eller Saudiarabien, säger hon i uttalandet.

Kallade hem ambassadör

Saudiarabien valde att kalla hem sin ambassadör i Sverige, Ibrahim bin al Brahim, i början av mars. Beslutet kom i samband med att Sverige sa upp det militära samarbetsavtal man haft med Saudiarabien i flera år, men den egentliga anledningen var uttalanden från utrikesminister Margot Wallström angående mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur, sade Margot Wallström i riksdagen den 11 februari, skriver TT.

Att ambassadören nu återvänder till Sverige är en symbolhandling, menar Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

– Av alla handlingar som Saudiarabien gjort mot Sverige, mot andra länder och nu när man har gått in i Jemen så är den minst viktiga att kalla hem och sedan skicka tillbaka sin ambassadör. Det är inget närmande eller en förlåtelse, man måste helt enkelt ha en ambassadör i Sverige, säger Per Jönsson till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt den saudiska ambassaden i Stockholm men telefonnumret dit är fortfarande avstängt.