Här försvarar rektorn läraren som smiskade 14-åringen

NYHETER

Eleverna kände sig kränkta över att den manliga läraren smiskat en 14-årig flicka och begärde samtal med rektorn.

Aftonbladet kan nu publicera ljudfiler från samtalet, där rektorn väljer att ifrågasätta eleven som fotograferade händelsen.

– Det var kanske på grund av att du höll på med telefonen, säger hon.

Både Aftonbladet och lokalmedia har tidigare rapporterat om hur en manlig högstadielärare på en skola i Sundsvall i början av februari i år tog en flicka i armen, la henne över knät och smiskade henne. En pojke i samma klass fotograferade händelsen.

Efteråt kände flera elever att rektorn inte tog dem på allvar. 14-åringen som tog bilden gick bland annat till rektorn för att berätta vad som hänt men upplevde inte att han fick något gehör.

Nästa dag gick därför pojken och flera andra elever tillbaka till rektorn för att prata.

"Han skiter i det här!"

Samtalet spelades in av en elev och Aftonbladet har tagit del av ljudfilen.

Rektorn frågar eleverna vad som hände på lektionen. Pojken som tog bilden förklarar då att läraren slog en av hans klasskamrater på rumpan.

Rektorn: Och det var kanske på grund av att du höll på med telefonen?

Elev: Så om han gör det, då har läraren rätt att...

Nu blir rektorn arg:

– Nej, han har inte rätt att göra någonting. Men NN (elevens namn) har inte rätt att plocka upp telefonen och stå med den. Och framför allt inte om man dagen innan, tillsammans med andra lärare, hade lovat att han skulle lägga undan sin telefon, och han gör det inte, han skiter i det här!

"Hon valde att försvara läraren"

Mamman till pojken som tog bilden tycker att rektorns agerande är oproffsigt.

– Hon valde att försvara läraren och lägga fokus på det här med mobilen. Men det är ju inte det som är grejen här. Jag tycker det är oproffsigt, säger hon till Aftonbladet.

Senare under det inspelade samtalet säger en av eleverna: ”Om det är hans (lärarens) sätt att skämta att hålla fast eller kittla eleverna, varför skämtar han inte så med killarna?

Rektorn: Ja, det kan man fråga sig. Jag vet inte. Vi kan titta jättemycket på det här med beteende, hur folk gör och hur man uttrycker sig. Ni håller på att göra så att skolan inte blir trevlig.

Hörs baktala en elev på ljudfilen

Rektorn pratar också med eleverna och säger att det absolut inte är okej om läraren gjort det som påståtts och att hon själv ska reda ut vad som hänt. Hon säger också till eleverna att samtliga på skolan ska prata med, inte om eller till varandra.

Samtidigt baktalar hon själv en elev som inte är närvarande när de andra gick till henne för att prata om händelsen.

– Hon är ju den som ”råkar” komma åt knappen så brandbilen kommer och det kostar massa tusentals kronor, säger rektorn vidare om flickan som hon också säger ”springer runt som nåt jävla snurrhuvud i stället för att sitta ner och jobba”.

Läraren: Det var en "leksituation"

En anmälan har gjorts till Skolinspektionen och kommunen har också utrett saken internt. Läraren och rektorn har varnats av kommunen, men båda är tillbaka i tjänst. Skolinspektionen är ännu inte klar med sin utredning.

Under tisdagen hade mamman till pojken som tog bilden ett möte med ordföranden i Sundsvalls kommuns skolnämnd.

– Det var ett jättebra möte. Kommunen har lovat att alla inblandade barn ska få ha enskilda samtal med elevhälsan, säger hon.

I ett mejl till SVT:s Mittnytt har läraren uppgett att det hela handlat om en ”leksituation” utan uppsåt, ingen bestraffning och att han bett flickan om ursäkt.

Rektorn har till Mittnytt avböjt att kommentera. Aftonbladet har sökt kommunens skoldirektör utan framgång.