Lars tvingas spela saxofon på vinden

1 av 3
NYHETER

Grannen tyckte att saxofonen störde.

Nu måste Lars Munther spela på vinden:

– Jag förstod att beslutet skulle bli något i den här stilen, säger han.

Konflikten mellan grannarna i västgötska Partille har pågått sedan 2013. Lars Munther berättar:

– Jag köpte lägeheten efter min skilsmässa 2012 och började spela saxofon direkt, fyra fem gånger i veckan i lika många timmar utan att höra en enda kommentar.

Ett år senare frågade han sin granne om han blev störd av saxofonen:

– Då kom det, att jag hade stört väldigt mycket. Innan dess hade han inte sagt något på ett år.

”Hårdrock på hög volym”

Lars försökte komma överens med grannen om hur och när han skulle spela, men anser att grannen inte ville lyssna:

– Så jag fortsatte att spela. Då spelade han hårdrock på hög volym i ett halvår, för att störa ut mig.

I januari 2014 anmälde grannen saxofonspelandet till Partille kommun, som beslöt att medelljudnivån från saxofonen får vara högst 25 decibel och maxnivån högst 45 decibel i grannens lägenhet. Lars Munther säger:

– Han anförde att han har en sjuk dotter som bor i rummet under mig. Det är lite intressant, att låta mig spela i ett år med en sjuk dotter utan att säga något.

– Dessutom körde han hårdrock i samma rum som en sjuk dotter i ett halvår. I själva verket har hon inte bott där på ett år nu.

Både länsstyrelsen och nu senast mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt har avslagit Munthers överklagande av kommunens beslut. Mark- och miljödomstolen slog i måndags fast att Lars "hänvisas till ett annat rum — på vinden — för att spela just saxofon" om saxofonljudet med säkerhet ska understiga gränsvärdena i lägenheten under.

– Jag förstod att beslutet skulle bli något i den här stilen, med tanke på att det finns möjlighet att spela på vinden, säger Munther.

Han hävdar att domen inte spelar så stor roll:

– Sedan min vind stod klar för snart ett år sedan har jag spelat enbart på vinden när det gäller saxofon, så det påverkar mig inte på så sätt.

”Viktigt värna varje människas frihet”

Däremot menar han att beslutet är orimligt, eftersom ljudnivån som får överstigas satts så lågt:

– Om man vet vad 25 decibel innebär så förstår man det orimliga i det här beslutet. Det är allmän vedertaget att folk spelar musik i flerfamiljshus. Jag ser en situation där musikutövande barn i flerfamiljshus i Partille kommun kan komma att få det mycket svårt att utöva sitt musicerande om man har avogt inställda grannar. En anledning till att jag har drivit detta är att jag ser det som mycket viktigt att värna varje människas frihet att uttrycka sig konstnärligt, och att detta inte får kvävas av intolerans och småsinthet.

Aftonbladet har förgäves sökt Lars Munthers granne för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM