607 fångar avrättades under fjolåret

Foto: PAT SULLIVAN
I USA avrättades åtminstone 35 personer under fjolåret. Bilden är från Texas, en delstat där 10 personer avrättades.
NYHETER

607 personer avrättades förra året och Egypten och Nigeria är de länder där flest personer döms till döden. Det visar ny statistik från Amnesty International.

Även om antalet dödsdomar totalt ser ut att minska finns det ett stort mörkertal, uppger Amnesty.

Rapporten från Amnesty International visar hur många personer som dömts till döden och hur många som avrättats under fjolåret, skriver nyhetsbyrån AP.

Rapporten visar att Egypten och Nigeria är de två länder som ligger högst i antalet dödsdomar. Tillsammans har man gett över 1 000 dödsdomar, vilket är mer än en tredjedel av alla som utfärdats i hela världen. Totalt dömdes 2 466 personer i 55 olika länder till döden under 2014.

Åtminstone 607 personer fick sina domar verkställda. 22 länder avrättade dömda fångar under fjolåret.

Stort mörkertal

Amnesty International säger att det finns ett mörkertal i statistiken. Man har inte räknat med Nordkorea och Kina eftersom man inte får siffror från de länderna. Kina säger att uppgifterna är statliga hemligheter, men enligt organisationen The Dui Hua Foundation kan så många som 2 400 personer ha avrättats i landet under fjolåret.

Inte heller Syrien räknas med i statistiken, eftersom det inte finns några siffror på grund av kriget.

Det land som verkställde flest avrättningar var Iran där 289 personer fick mista livet, men fler icke-officiella avrättningar kan ha ägt rum och man tror att det kan handla om 743 totalt.

Efter Iran kommer Saudiarabien, Irak och USA.

Förbättring mot 2013

Både antalet avrättningar och antalet dödsdömda har minskat jämfört med 2013, minskningen är så mycket som 22 procent. I alla fall enligt den officiella statistiken.

– Siffrorna talar för sig själva, dödsstraff är på väg att bli något från förr, säger Salil Shetty, Amnestys generalsekreterare, till AP.

I slutet av 2014 levde mer än 19 000 personer med en dödsdom hängande över sig.