SSU:s kritik avfärdas som ett aprilskämt

NYHETER

Socialdemokraterna får svidande kritik av SSU.

Partiorganisationen har stagnerat, beslutsprocesser är föråldrade och man har misslyckats med att engagera unga, anser ungdomsförbundet.

– Jag tolkar det som ett aprilskämt från dem, jag får återkomma, säger Peter Liljeros, pressekreterare åt Carin Jämtin.

I dag lanserar Socialdemokraternas ungdomsförbund en sajt med hård kritik mot Socialdemokraterna. På sajten skämtar man om att man byter namn på ungdomsförbundet - samtidigt levererar man skarp kritik mot S. Den kan sammanfattas med att S har misslyckats med att vara framtidens folkrörelse.

– Man har ambitionen att bli ett framtidsparti, då måste man ha en självrannsakande process. Man måste identifiera problem och göra något åt det, säger Rozgar Watmani, förbundssekreterare i SSU.

”Har stagnerat”

SSU radar upp flera exempel på områden där man anser att S har misslyckats: Det finns en föråldrad besluts- och valprocess. Det finns en begränsad möjlighet för medlemmar att påverka politiken. Partiet lockar inga nya medlemmar.

– Alla partier har tappat medlemmar, inklusive Socialdemokraterna. Det är det tydligaste exemplet på att partiet har stagnerat, säger Rozgar Watmani.

Enligt honom måste man bli bättre på att engagera unga - till exempel på nätet.

– Att sitta i ett ABF-hus och äta bulle och diskutera politik? Få unga människor vill engagera sig så i dag.

Rör sig om aprilskämt

Hur tror du att kritiken kommer uppfattas av Socialdemokraterna?

– Förhoppningsvis med glädje, vi har som ambition att förändra det Socialdemokratiska partiet på rätt håll och väcka en debatt inom partiet.

När Aftonbladet ber Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin om en kommentar säger hennes pressekreterare Peter Liljeros att det hela rör sig om ett skämt.

– Jag tolkar det som ett aprilskämt från dem, jag får återkomma, säger han.

Senare svarar Carin Jämtin i ett sms: "SSU:s roll är att just sätta fingret på viktiga framtidsutmaningar i det utvecklingsarbete som har pågått ett tag och som går i linje med den utveckling vi kommer att driva vidare på vår kongress i maj, där jag gläds åt att 25 procent av ombuden är under 35 år. Jag ser fram emot bra och utvecklande debatter."

Hon fortsätter:

"Jag vill även förtydliga att Socialdemokraterna ökade vårt medlemsantal under föregående år och fick över 15 000 nya medlemmar."

SSU: Kritiken är allvarligt menad

På SSU:s sajt står också att man byter namn till "Unga framtidspartiet" - något som inte stämmer. Men den svidande kritiken mot Socialdemokraterna är enligt Rozgar Watmani och Mårten Eismark, politisk sekreterare och presskontakt för SSU, seriös.

– SSU kommer inte att starta ett nytt parti, den delen är ett skämt. Däremot så är kritiken bakom allvarligt menad. För att Socialdemokraterna på riktigt ska bli ett framtidsparti krävs förnyelse av en i många fall föråldrad partiorganisation, säger Mårten Eismark.