Stina, 81, fick oväntat fågelbesök

En tjäder flög in i sovrummet

1 av 3 | Foto: JAN ANDERSSON
Det var här tjädern flög in i fönstret. På andra våningen, fönstret till höger, som nu är provisorsikt lagat.
NYHETER

Stina Johnsson, 81 år från Rönnöfors, tog sin vanliga sovstund. Men just den här dagen blev inte eftermiddagsluren som den brukar.

Stina vaknade av en fruktansvärd smäll som kom från fönstret och glas och fjädrar yrde omkring i rummet.

– Jag tänkte direkt, vem är det som skjuter.

Så börjar Stina Johnsson berätta om vad som hände i måndags, då en fyra kilo tung tjäder flög rakt igenom hennes sovrumsfönster och hamnade på sovrumsgolvet, stendöd.

Stina är fortfarande omtumlad efter den märkliga händelsen, då Aftonbladet träffar henne i sin brors hus i Jänsmässholmen i Jämtland. Där vilar hon ut efter chocken med tjädern.

Blev sittande på stol

– Jag kan inte bo hemma än, fönstret måste bytas ut, säger hon.

Efter smällen kom Stina snabbt ur sängen, som står under fönstret, för att komma ifrån sovrummet. Hon såg något brunt på golvet och hon vågade inte titta efter närmare vad det var. På något sätt tog sig Stina till köket och stängde dörren till sovrummet, så att det ”bruna” inte skulle komma efter. Att Stina i vanliga fall använder rullator glömdes bort i hastigheten.

Efter att ha ringt till sina släktingar blev Stina sittande på en stol i köket för att vänta på hjälp. Till sovrummet vägade hon inte återvända.

Krökt gardinstång

Efter en halvtimme dök de första släktingarna upp och de tog hand om Stina direkt. När de kom ut i sovrummet låg den döda tjädern där. Den hade flugit igenom dubbla glas och rakt igenom persienen. Även gardinstången hade blivit krökt.

– Det låg fjädrar och glas precis överallt i rummet och i hallen. Även i sängen och till och med på kudden. Men själv klarade jag mig bra. Jag fick ett skärsår i handen, det var allt.

Nu dök det upp fler släktingar och alla satte igång med att städa upp efter tjäderbomben.

– Det tog några timmar innan allt glas var borta.

Så nu blir det tjäderstek till middag?

– Aldrig i livet. Det skulle jag aldrig äta efter det här, säger Stina som ibland funderar på om det som hon upplevt verkligen har hänt.

– Det känns som en mardröm som jag snart ska vakna upp ifrån, säger hon.

Sonen JanÅke som bor i Jänsmässholmen, kommer in i köket där vi sitter. Han har däremot ingenting emot att äta tjäder till middag.

”Aldrig hört om”

– Det gäller att få bort allt glas förstås. Men det ska nog gå bra.

Samtidigt undrar han om det finns någon fler i landet som har upplevt något liknande.

– Jag har då aldrig hört om någon tjäder som flugit in i en bostad, säger JanÅke Johnsson.

Jan Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM