Albin, 28: Så mördade jag småbarnsmamman

NYHETER

Här visar styckmördaren Albin Aspgren hur han mördade en 24-årig småbarnsmamma.

I polisens rekonstruktionsfilm berättar han hur det makabra mordet gick till.

– Nåt händer i hennes axlar när jag drar henne, säger han på filmen.

Konststudenten Albin Aspgren, 28, dömdes i går av Gävle tingsrätt till 18 års fängelse för mordet på den 24-åriga kvinnan.

Domstolen dömde honom också för brott mot griftefriden då han efter att ha strypt småbarnsmamman även styckade hennes kropp.

Ett av de viktigaste dokumenten som tingsrätten fick ta del av under huvudförhandlingen var den rekonstruktionsfilm som spelats in.

Makabra detaljer

På filmen visar Albin Aspgren hur det gick till då han ströp kvinnan och vad som sedan hände. Två figuranter spelar Albin och mordoffret och mördaren själv berättar lugnt och detaljerat om de groteska och skrämmande händelserna som ägde rum i lägenheten den 20 september i fjol.

– Det var så där det började, säger han efter att ha regisserat de två figuranterna att lägga sig i bäddsoffan på det sätt som han själv och kvinnan låg innan han ströp henne.

Efter att han strypt kvinnan hämtade han papper och skulle trorka bort blod, uppger han på filmen. Han satte sig sedan grensle över henne innan han började släpa ut henne mot lägenhetens hall.

– Nåt händer i hennes axlar när jag drar henne, jag skulle inte säga att det knäcker till utan det poppar till, säger Albin Aspgren på filmen när den ena figuranten drar den andra ut mot hallen.

”Packar in henne”

Filmen fortsätter med att de bägge skådespelarna hamnar i hallen och sedan in på toaletten.

– Sen drar du inne henne så du står i duschen, säger han när han instruerar figuranterna.

Innan filmen slutar ligger den kvinnliga skådespelaren längst in i duschutrymmet. 

– Jag packar in henne, säger Albin Aspgren.

Efter att ha dragit in kvinnan i duschen ska han, enligt domen, ha styckat henne.

Sedan ska han ha tryckt ner delarna i en resväska och i kartonger med avsikt att gömma allt.

Något han senare avbröt.

Istället skrev ett avskedsbrev innan han cyklade mot havet för att ta sitt eget liv. Ett samtal till föräldrarna fick honom dock på andra tankar och tillsammans åkte de till polisen i Gävle och erkände att han dödat henne.

Ingen psykisk störning

Albin Aspgren bedömdes efter en rättspsykiatrisk undersökning inte lida av någon allvarlig psykisk störning då han begick brotten. Därmed fanns det inte medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

I går dömdes han till 18 års fängelse.

En dom som såväl åklagaren som advokaten nu har möjlighet att överklaga.