Alliansen rasar mot gammal nyhet

1 av 2
Jan Björklund.
NYHETER

I dag bestämde regeringen att alla skolor ska få ett gemensamt kösystem. Bara timmar efter presskonferensen gick Alliansen till attack mot den ”svårthittade bomben som regeringen gömt”, att kommunen ska få stoppa friskolor.

Problemet är att nyheten släpptes redan i oktober i fjol.

– De har tramshatten på, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Regeringen bestämde i dag att alla skolor ska ha en gemensam kö, oavsett om de är kommunala eller inte. Men i samma direktiv fanns även beslutet att kommuner ska få vetorätt när det gäller etableringen av nya friskolor.

I ett tilläggsdirektiv som presenterades under eftermiddagen står det att utredaren ska undersöka hur "kommunerna kan ges ett avgörande inflytande över nyetableringar av skolor som är avsedda att drivas med vinstsyfte."

”Mörkar beslutet”

Under eftermiddagen skickade Moderaterna ett pressmeddelande där de kallar beslutet om vetorätten som en bomb som är svårhittad i regeringens direktiv.

Camilla Waltersson Grönvall, Moderat ledamot i utbildningsutskottet, säger till Aftonbladet att det är ett otroligt "beklagligt beslut" och att det är "döden för friskoleöverenskommelsen".

– Men det som är ännu mer beklagligt är att man mörkar beslutet. Det som är otroligt är att man under dagen har fört fram den stora nyheten om kösystemet men att man mörkar sådana här impopulära beslut, säger hon.

Även Jan Björklund (FP) och Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger till TT att man anser att regeringen mörkat beslutet.

– Det är oacceptabelt. Det innebär att i rödgröna kommuner förbjuds nyetablering av friskolor, säger Jan Björklund till TT.

”Tramshatten på”

Nu visar det sig att beslutet är gammalt.

– De har tramshatten på sig. Det här förslaget presenterade vi på en mycket välbesökt presskonferens den 6 oktober, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Han säger att Alliansen var lika kritisk då som nu.

– Jag har svårt att tro att Björklund och Moderaterna skulle ha drabbats av plötslig minnesförlust.

I Aftonbladets artikel den 6 oktober uttrycker sig Björklund kritiskt till vad han kallar ”det kommunala vetot”.

– Var och en av de 290 kommunerna får nu möjlighet att förbjuda nya friskolor i sin kommun. Säger kommunen nej får den inte starta, det handlar om ett kommunalt veto, sa han då.

Ingen ny intervju

Jan Björklund vill inte ställa upp på en intervju och utveckla kritiken utan hänvisar till sitt uttalande i TT. I en skriftlig kommentar svarar han hur han menar att regeringen mörkat beslutet:

”I dag på regeringssammanträdet fattande regeringen beslutet utan att göra det känt under dagen. Trots att andra, mindre viktiga delar av direktiven spelades ut av Fridolin i medierna under dagen”.

”Ta fokus från sakfrågan”

Gustav Fridolin säger att han tror att Alliansen väljer att uppmärksamma saken i stället beror på att man vill ta fokus från huvudfrågan.

– Nyheten i det här direktivet är att det ska finnas ett tydligt system när man ska välja skola, så att det ska vara lika lätt för barn som inte har föräldrar som är vana att ta för sig och har möjlighet att åka runt och jämföra skolor också ska kunna välja skola. Att det ska vara samma möjligheter för alla. Det var något som Björklund lovade att göra men när jag kom till utbildningsdepartementet hade det arbetet inte börjat. Och då vill man väl sätta fokus på något annat.