Elev fick smisk – två tas ur tjänst

Rektorn och lärare tvingas sluta på skolan

1 av 2
NYHETER

Högstadieläraren ska ha smiskat en elev – något en skolkamrat tog en bild på.

Men när eleverna vände sig till rektorn upplevde de inte att de fick något gehör.

Nu har både läraren och rektorn tagits ur tjänst.

I början av februari ska en manlig lärare på en högstadieskola i Sundsvall ha lagt en elev över knät och smiskat henne. En pojke fotograferade händelsen och en anmälan gjordes till Skolinspektionen. Enligt den misstänks läraren även tidigare ha antastat flickor i skolan.

Spelade in rektorn

Aftonbladet har tidigare rapporterat om saken och också kunnat publicera delar av en ljudupptagning en av eleverna gjorde under ett möte med rektorn.

Pojken som tog bilden hade nämligen gått till rektorn efter händelsen utan att ha fått något gehör, tyckte han. Därför gick både han och andra elever tillbaka till rektorn nästa dag. I ljudupptagningen hörs hon bland annat visserligen säga att läraren inte har rätt att göra som han gjorde, men säger också argt:

– Men NN (elevens namn) har inte rätt att plocka upp telefonen och stå med den. Och framför allt inte om man dagen innan, tillsammans med andra lärare, hade lovat att han skulle lägga undan sin telefon, och han gör det inte, han skiter i det här!

”Det är oproffsigt”

Hon baktalar också flickan som blivit utsatt inför de andra eleverna.

– Hon valde att försvara läraren och lägga fokus på det här med mobilen. Men det är ju inte det som är grejen här. Jag tycker det är oproffsigt, sa mamman till pojken som tog bilden till Aftonbladet tidigare i veckan.

Efter en internutredning i kommunen fick både läraren och rektorn en skriftlig varning, men skulle få återgå till sina tjänster.

Nu meddelar kommunen att de båda i stället tas ur tjänst tills vidare – och att de inte får komma tillbaka till sina jobb på den aktuella skolan.

– Vi accepterar inte kränkningar på våra skolor och därför har vi och kommer att göra ett flertal åtgärder med hänsyn till elevernas bästa och för att återskapa tryggheten på skolan, säger skoldirektör Tommy Nilsson i ett pressmeddelande.

”Fokus på elevernas välbefinnande”

Beslutet fattades på ett möte i Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott i går.

Både läraren och rektorn ska ha erkänt att fel begåtts mot elever på skolan och bett de berörda om ursäkt.

”Det är i dagsläget inte klart när och om personerna återgår i tjänst och var. Detta utreds nu av Barn- och utbildningsförvaltningen med berörda fackliga parter”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

– Just nu är det av högsta prioritet att fokusera på elevernas välbefinnande genom att återinföra tryggheten på skolan, så de efter påsklovet kan få lugn och ro och komma tillbaka till vardagen. Vi ska även på bästa sätt återupprätta elevernas förtroende för vuxenvärlden, säger Tommy Nilsson vidare i detsamma.

Läraren har i ett mejl till SVT:s Mittnytt uppgett att det hela handlat om en ”leksituation” utan uppsåt, ingen bestraffning och att han bett flickan om ursäkt.

Ärendet utreds fortfarande av Skolinspektionen.