Man gripen efter bombhot

1 av 20
NYHETER

Mannen hade i drygt ett år haft en tvist med Länsstyrelsen om sin omhändertagna hund.

I dag greps han inne i myndighetens lokaler efter ett stort polispådrag.

– Han skrek och hade mask för ansiktet, säger ett vittne.

Vet du mer? Kontakta oss!

Nu är mannen misstänkt för olaga hot och för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter att ha tagit sig in i myndighetens lokaler på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Enligt Länsstyrelsen i Stockholm kom han in i myndighetens lokaler på Hantverkargatan 29 på Kungsholmen i centrala Stockholm vid klockan 11.30-tiden.

– Han tog sig in i lokalerna medan det forfarande var öppet. Det skedde någonstans efter halv tolv och vi stängde tolv eftersom det är skärtorsdag, säger Marie Månsson, informationsdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Personalen på plats i lokalerna larmade polisen klockan 11.35.

– Han gestikulerade och ropade. Jag ville ringa polisen, men en kollega sa att polisen redan var på väg, säger en i personalen.

Polisen misstänkte snabbt att mannen hade ett föremål som misstänktes vara farligt.

”Skrek och hade mask”

Mannen dömdes för djurplågeri vid en tingsrätt i Stockholmsområdet ifjol och fick även sin hund omhändertagen efter ett beslut av Länsstyrelsen. Han har sedan dess haft en tvist med Länsstyrelsen och försökt få beslutet hävt – och hunden tillbaka.

I slutet av mars fick han avslag i Högsta förvaltningsdomstolen. Och Länsstyrelsen fick rätt.

– Jag kan ännu inte bekräfta alls vad den här mannen hade för syfte, vad han ville, säger Marie Månsson.

Inte heller polisen vill gå ut med misstänkt motiv.

– Jag har inga uppgifter om något som helst motiv. Jag kan varken säga bu eller bä. Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger Kia Samrell, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Utrymde efter brandlarm

En person som jobbar på Länsstyrelsen berättar att hon satt på sitt kontor när hon hörde någon som skrek ute.

– Först trodde jag att det var någon som pratade högt i telefon på gården. Men det var ingen på gården, sedan tittade jag upp och såg en man som stod och hukade i fönstret. Han skrek och hade mask för ansiktet, säger vittnet.

Enligt vittnet hade han sportkläder och svart ryggsäck:

– Sedan gick larmet och vi fick utrymma byggnaden.

Mannen greps strax innan klockan 13 i närheten av platsen.

”Fick släppa maten”

Polisen ska ha säkrat en väska med misstänkt bomb innanför entrédörren, enligt Aftonbladets källor.

– En man är gripen misstänkt för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot, säger Samrell.

Enligt källor till Aftonbladet så har polisen undersökt ryggsäcken och enligt uppgift innehöll den inget explosivt. Polisens bombtekniker har även undersökt den misstänkte mannens fordon som stod i anslutning till platsen och fastigheten på jakt efter fler misstänkta bomber.

Stora delar av Hantverkargatan spärrades av och närliggande fastigheter, däribland vid Kungsholmstorg. Restaurang Mäster Anders på Pipersgatan 1 fick utrymmas.

– Gästerna fick släppa maten och alla fick gå ut. Vi har inte fått någon information än att man har kört iväg en kille i bil, säger Sofia Helden, personal på restaurangen vid 13-tiden.

Strax efter klockan 13.45 tog polisen bort alla avspärrningar på Kungsholmen.

– Efter att bombtekniker gått igenom huset och kontrollerat att det inte var någon fara så hävde vi avspärrningarna, säger Johan Kust, platschef för yttre avspärrningen.

Under kvällen släpptes även mannen fri av polisen och misstanken om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse lades ner. Däremot är mannen fortfarande misstänkt för grovt olaga hot.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har mannen sagt till polisen att han inte hotat någon och aldrig haft för avsikt att hota någon. Han har för polisen uppgett att han varit där för sin hunds skull.