Över 40 döda i strider i Aden

1 av 3
NYHETER

Minst 44 personer har dödats i strider i den jemenistiska kuststaden Aden. Presidentpalatset där ska nu vara i Huthirebellernas händer.

Det är sjukhuskällor som berättar för AFP att minst 44 människor dödats i striderna som pågår i Aden. De flesta var civila, 18 personer. Sex regim-vänliga stridande dödades och enligt en militär ska 20 shiitiska Huthirebeller också ha dödats i striderna som pågår i de södra delarna av staden.

Samtidigt kommer uppgifter om att rebellerna ska ha tagit kontrollen över presidentpalatset i staden.

Tidigare i dag påstods utländska styrkor ha stigit i land, utan att någon kunde bekräfta vilka länder de skulle komma ifrån. Enligt regeringskällor stämmer inte de uppgifterna, inga markstyrkor ska ha landstigit under dagen skriver Reuters.

Huthiframgångar

Under morgontimmarna genomförde Huthimilis en offensiv i de centrala delarna av Aden, som var det sista området i staden som styrkor lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi fortfarande kontrollerade.

Ögonvittnen rapporterade då till Reuters att hundratals Huthirebeller fanns i området och att de understöddes av stridsvagnar samt tungt artilleri.

Huthirebellerna har haft stora militära framgångar den senaste tiden och tagit över huvudstaden Sanaa samt stora delar av kuststaden Aden.

Vill störta presidenten

Huthirebellerna vill störta president Abd Rabbu Mansur Hadi, som man anser vara korrupt och gå Saudiarabien och USA:s ärenden. Saudiarabien anklagar, i sin tur, Iran för att stötta Huthirebellerna, något som det iranska revolutionsgardet bekräftat, men den iranska regimen förnekat.

Huthirebeller får också stöd från trupper som är lojala till den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh.

Samtidigt kommer rapporter om ett första saudiskt dödsoffer i den veckolånga offensiven mot rebellerna.

Salman Ali Yahya al-Maliki arbetade som gränsvakt och dödades när hans postering attackerades från norra Jemen, enligt den saudiske inrikesministern. Tio personer ska också ha skadats rapporterar Reuters.

al-Qaida

Som om det inte redan var krångligt nog är även al-Qaida en viktig spelare i det havererade landet och under dagen stormade jihadistgruppens medlemmar ett fängelse i staden Mukalla. Minst 150 fångar släpptes fria, bland dem av ledarna för al-Qaida i Jemen, skriver Reuters.

Den upptrappade konflikten i Jemen skördar många civila offer. Natten till onsdagen attackerades ett mejeri i hamnstaden Hudayda, och enligt sjukvårdskällor dödades minst 25 arbetare, uppger Reuters. Enligt AFP dödades minst 37 människor och ett åttiotal skadades.

I måndags dödades minst 40 människor i ett flyganfall mot ett flyktingläger i norra Jemen, ett brott mot folkrätten enligt FN.

TT