Tusentals lotter langas till unga – butikerna säljer trots förbud

Vi testar om kioskerna följer reglerna – se hur det gick

NYHETER

I påsk säljs cirka 2,4 miljoner Trisslotter i Sverige. Med stor sannolikhet kommer flera minderåriga att få dem i påskägget – även om det bryter mot åldersgränsen för spel. Brottscentralen gick till tre spelombud i Stockholm och fick köpa i alla – trots att man sa att lotterna var till barn.

– Jag är förvånad och det är ett stort problem i så fall, säger Johan Söderkvist på Svenska Spel.

I många påskägg runt om i Sverige gömmer sig en och annan lott, och många föräldrar vet säkert inte att det strider mot reglerna att köpa ut lotter åt minderåriga.

– Det står tydligt i vårt tillstånd att ombuden inte ska sälja lotter om man misstänker att de är till en minderårig, säger Johan Söderkvist på Svenska Spel som är ansvariga för Trisslotter.

Fick köpa hos tre ombud

Men när Brottscentralens reporter på torsdagen gick till tre kiosker i Stockholm fick hon köpa i alla tre – trots att hon sa att det var till två tio-åriga barn.

– Det är verkligen inte bra, jag visste inte att det var ett så stort problem men det har ni visat nu, säger Johan Söderkvist.

Påtalade att barn inte får hämta ut

I en av butikerna påpekade kassapersonalen att barnen själva inte fick hämta ut eventuell vinst utan var tvungna att ha med sig en myndig person.

Det är inget brott att köpa lotter åt barn men ombuden ska neka till försäljning om de misstänker att lotten är till en person under 18. Det går inte att jämföra med att till exempel köpa ut sprit till en minderårig eftersom det är kriminaliserat.

– Det fungerar så att i vårt tillstånd framgår att vi inte får sälja till minderåriga och det kan leda till konsekvenser för oss och ombuden, så det ser vi allvarligt på, säger Johan Söderkvist.

Se hur det gick till när Brottscentralen köpte lotter och hör Svenska Spels reaktion i klippet ovan.