Minst 147 döda i skolattack i Kenya

1 av 3
NYHETER

Minst 147 personer dödades och 79 skadades i en attack mot ett universitet i Kenya under skärtorsdagen. Extremistgruppen al-Shabaab stormade in i skolan och tog gisslan.

Först sent på eftermiddagen hade polisen lyckats stoppa belägringen. Fyra attentatsmän dödades.

Det var när studenterna vid Garissa University College i Kenya hade samlats i moskén på universitetsområdet för morgonbön som attentatsmännen slog till.

Enligt TT ska vittnen ha berättat att angriparna hade blandat sig med studenterna och plötsligt börjat skjuta vilt omkring sig. Det ska också ha förkommit explosioner innan attentatsmännen förskansade sig i universitetets sovsal där de tog flera studenter som gisslan.

Många skadade

Först sent på kvällen lyckades polisens säkerhetsstyrkor storma universitetet och döda fyra av attentatsmännen.

När belägringen var över kunde man konstatera att åtminstone 147 personer dödats i attentatet. 79 personer uppges ha skadats och vårdas nu på sjukhus. Man befarar dock att siffrorna kan komma stiga då alla av de 800 studenterna ännu inte har hittats.

Enligt flera källor ska attentatsmännen främst ha varit ute efter kristna studenter.

Letar efter huvudmannen

Extremistgruppen al-Shabaab tog snabbt på sig attacken. Den man som pekas ut som hjärnan bakom dådet är en redan efterlyst man vid namn Mohamed Mohamud som sägs ha varit delaktig i ett attentat i Mandera förra året då 58 personer dog.

Enligt TT ska man ha satt en belöning på 1,8 miljoner kronor till den som kommer med information som leder till att Mohamed Mohamud grips.

Attentatet uppges vara det värsta i Kenya sedan 1998 då USA:s ambassad i Nairobi bombades.