Fångvaktare planerade mord på fånge

Var medlemmar i Ku klux klan

Foto: AP
NYHETER

Tre män som alla är medlemmar i Ku klux klan har arresterats för att ha planerat ett mord i Florida.

Männen jobbar på ett fängelse i Gainsville och mannen de planerat mörda är en svart fånge.

Floridas justitiedepartement gick på skärtorsdagen ut och berättade att Thomas Jordan Driver, 25, David Elliot Morgan, 47, och Charles Thomas Newcomb, 42, arresterats i dag i Florida.

De är alla misstänkta för att ha planerat ett mord på en svart man som sitter fången på fängelset Department of Corrections i Gainsville.

Två av männen jobbar på fängelset och den tredje har tidigare arbetat där. Orsaken till mordplanerna ska enligt flera amerikanska medier vara att en av fångvakterna, Thomas Jordan Driver, tidigare ska ha hamnat i bråk med fången.

Enligt justitiedepartementet är alla tre av de misstänkta männen medlemmar i organisationen Ku klux klan.

Hemlig källa inom Ku klux klan

Utredningen, som nu har lett till att de tre männen arresterats, inleddes av FBI som genom en hemlig källa inom Ku klux klan. Källan ska ha spelat in flera av de misstänkta männens samtal, skriver tidningen Orlando Sentinel.

Männen ska ha planerat mordet sedan slutet av 2014 då de ska ha visat en bild på fången, som då hade blivit villkorligt frigiven, för resten av klanen. De ska då ha sagt att de ville ha honom ”six feet under”, vilket är slang för begravd.

Enligt Orlando Sentinel ska man också ha planerat hur fången skulle mördas. Bland annat funderade man på att skjuta honom eller ge honom en dödlig dos av insulin.

I bandinspelningarna ska det också framgå att man redan försökt mörda honom en gång men misslyckats.

Även poliser med i klanen

Justitiedepartementet säger att det här fallet är ytterligare ett bevis på att det finns stora problem inom Floridas fängelsesystem. I höstas fick nästan 50 fängelseanställda sparken efter att ha slagit fångar.

”Vårt fängelse har nolltolerans för rasism eller fördomar av något slag. De tre individernas agerande är oacceptabelt och respresenterar inte på något sätt de tusen bra hårtarbetande arbetarna vi har på Department of Corrections”, skriver fängelsets chef Julie Jones i ett uttalande till Orlando Sentinel.

Florida ska enligt flera källor vara ett starkt fäste för organisationen och så sent som förra året framkom det att två polismän i Fruitland Park var medlemmar i Ku klux klan, skriver Florida Today. De sade efter avslöjandet upp sig. 2009 fick en polisman från samma distrikt sparken för hans engagemang i Ku klux klan.

FAKTA

Ku klux klan

■ ■ Ku klux klan är en högerextremistisk organisation i USA bildad 1866.

■ ■ Ursprungligen var den en klubb för veteraner från sydstatsarmén men den utvecklades snabbt till en terrororganisation, vars mål var att återupprätta vit överhöghet.

■ ■ Dess aktioner gick ut på att sätta skräck i främst de svarta genom nattliga raider som inkluderade såväl mord brott för vilka de inte fick stå till svars eftersom en sydstatsjury aldrig fällde en klanmedlem för brott mot en svart.

■ ■ Ku klux klan upplöstes formellt 1869, men har återbildats flera gånger.

■ ■ Numera har Ku klux klan splittrats upp i mindre grupper, samtidigt som man sökt samarbete med det amerikanska nazistpartiet och andra högerextremistiska grupper.

Källa: Nationalencyklopedin.

ARTIKELN HANDLAR OM