Iranier firar atomuppgörelse

1 av 4
NYHETER

I Iran firades den historiska uppgörelsen i Lausanne om landets kärnteknikprogram.

I Israel var bitterheten stor.

Det avtal som håller på att växa fram banar väg för en iransk atombomb, varnade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Efter ett och ett halvt års förhandlingar kunde Iran och dess motparter, de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland, enas om ett ramavtal som ska begränsa och öppna Irans kärnteknikprogram för insyn. I gengäld ska FN:s sanktioner mot Iran hävas och EU:s och USA:s sanktioner lindras. Förhandlingarna fortsätter nu med ett slutligt avtal klart den sista juni.

I Irans huvudstad Teheran firades uppgörelsen. Gatorna fylldes av tutande bilar och flaggviftande unga gladdes åt att en tolv år lång kris ser ut att gå mot sitt slut, och att Irans isolering kan vara på väg att brytas.

– Nu kommer vi att kunna leva normalt som resten av världen, jublade 30-årige Behrang Alavi, bland människor som gjorde segergester och dansade.

Obama ringde

Hos Irans ärkefiende Israel var reaktionerna desto bittrare. USA:s president Barack Obama ringde till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att diskutera avtalet. Obama försäkrade enligt Vita huset att uppgörelsen är ett viktigt framsteg i processen mot en slutgiltig lösning som hindrar Irans möjligheter att skaffa kärnvapen.

Den israeliske presidenten lät sig inte övertygas. Han svarade att ramavtalet kan äventyra Israels framtida existens, skrev Netanyahus talesman på Twitter. Talesmannen Mark Regev skrev också att premiärministern förklarat att uppgörelsen inte stoppar Irans möjligheter att skaffar kärnvapen, utan snarare banar väg.

Sanktionshot kvarstår

Många detaljfrågor har klarats ut under förhandlingarna, men det är ännu oklart i vilken takt sanktionerna mot Iran ska tas bort. USA:s utrikesminister John Kerry medgav att det återstår att lösa. Men på en punkt gav han besked.

– Om vi vid något tillfälle finner att Iran inte följer avtalet så träder sanktionerna i kraft igen, sade han enligt AFP.

Kerry sade att Irans lager av höganrikat uran ska minskas med 98 procent under 15 år och att den ännu inte färdigbyggda tungvattenreaktorn Arak ska modifieras så att den inte kan producera plutonium.

Två tredjedelar av Irans urananrikningskapacitet stängs av tills vidare och ska övervakas i tio år. Antalet centrifuger, som används vid anrikningen, ska minska från 19 000 till 6 104, varav 5 060 ska vara i bruk när det finns ett färdigt avtal.

Urananrikningen i Natanz kommer att fortsätta, medan Irans anläggning i Fordow ska bli ett centrum för kärnfysik, där klyvbart material inte förvaras, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som har fungerat som samordnare vid förhandlingarna.

Om ett fullständigt avtal uppnås, ska inspektionerna av Irans uranframställning fortsätta i 25 år, understryker USA.

TT