Gathunden återuppstod från graven

1 av 3 | Foto: WASHINGTON STATE UNIVERSITY
Theia undersöks av veterinären Andrea Sundholm.
NYHETER

Gathunden Theia, 1, blev påkörd av en bil, slagen i huvudet med en hammare och till sist begraven.

Men lagom till påsk har hon nu återuppstått.

– Hon är en sann mirakelhund, säger hennes nya matte Sara Mellado.

Blandrashunden Theia levde utan ägare på gatorna i den lilla staden Moses Lake i den amerikanska delstaten Washington. Hon var populär bland ortsborna som ofta matade henne och tog hand om henne på andra sätt.

Men för ungefär en och en halv månad sedan blev Theia påkörd av en bil. Efter det fick hon flera hammarslag i huvudet, troligen av någon som av barmhärtighet ville ta livet av henne, innan hon till sist begravdes.

Men Theia var inte död. Fyra dagar senare dök hon upp på en närbelägen bondgård – smutsig, halt och utsvulten.

– Då hände något som visar hur fantastisk den här hunden är. Trots sitt tillstånd viftade hon ändå på svansen, säger Linda Weiford på Washington State University till Aftonbladet.

Efter att Theia tagits till en veterinär läste tvåbarnsmamman Sara Mellado om henne på Facebook. Hon blev så tagen av Theias öde att hon bestämde sig för att ta hand om hunden i sitt hem. Det var även Sara Mellado som döpte den då namnlösa Theia.

”Väldigt påskig”

Sara upptäckte snart att Theia hade andningsproblem, särskilt när hon försökte sova, och kontaktade veterinärsjukhuset på Washington State University.

– Hon överlevde alltihop på egen hand: bilkrocken, hammarslagen i huvudet och att bli levande begravd. Hon kom till vår veterinärklinik för att hon har svårt att andas när hon sover på grund av en förträngning i nospassagen, säger Boel Fransson, svensk kirurg på WSU, till Dagens Nyheter som var första svenska tidning att uppmärksamma Theias öde.

– Hon har haft ett väldigt pådrag här i USA i veckan. Historien är makalös och väldigt "påskig" eftersom hon lyckades ta sig upp från graven.

130 000 kronor i donationer

Efter en skiktröntgen konstaterade veterinärerna att Theias skallskador krävde en större operation. Men trots att universitetet donerade motsvarande 6 000 kronor kunde Sara Mellado inte bekosta operationen.

Men efter att Linda Weiford på universitetets presstjänst skrev en text – som spreds i sociala medier – har Sara nu fått in motsvarande närmare 130 000 kronor i donationer.

– Den 22 april ska Theia opereras här på universitetets veterinärsjukhus. Överskottet går till andra vanvårdade djur, säger Linda Weiford.

Sedan väntar ett förhoppningsvis långt liv hemma hos Sara Mellado.

– Theia är en sann mirakelhund och förtjänar ett bra liv, säger hon till universitetets hemsida.