Flydde kriget med katten – nu är de återförenade

1 av 4
NYHETER

Fayrouz Kashmar tvingades lämna sin katt Mela på Sicilien under flykten från krigets Syrien.

Åtta månader senare har de återförenats – i Grängesberg.

– Jag är så tacksam över all hjälp, säger Fayrouz.

Fayrouz Kashmars flykt från Syrien gick via Libanon och Egypten innan hon och katten Mela klev ombord på båten mot Sicilien.

Sedan väntade en flera veckor lång och mycket påfrestande resa.

– Vattnet tog slut, vi hade inget att dricka på två dagar. Ärligt talat, de gav oss pyttelite vatten, men jag gav det till Mela, säger Farouz Kashmar till SVT.

”Krossade mitt hjärta”

När hon sedan skulle vidare till Sverige tvingades hon lämna Mela i karantän.

– Jag har tagit hand om Mela sedan hon var en kattunge. Men de tog henne från mig på Sicilien. Det krossade mitt hjärta, säger Fayrouz till NWT.

Sedan Fayrouz kom till Sverige, där hon nu bor på en flyktingförläggning i värmländska Stöllet, har hon fått hjälp av organisationerna Hopp för hemlösa, som även hjälper utsatta djur, och Djurskyddet Westra Wermland, som ordnat den nödvändiga dokumentationen för katten.

”Grät när hon öppnade ögonen”

I lördags landade Mela till slut på Arlanda och har sedan dess väntat på sin matte hos Hopp för hemlösa i Grängesberg i Dalarna.

Åtta månader efter att de skildes åt har de återförenats.

– Hon sov när jag hittade henne. När hon öppnade ögonen och såg mig så började jag gråta. Jag försökte leka med henne, men hon ville inte. Men sedan blev hon lugnare. Jag är jätteglad, säger Fayrouz till SVT.

Hon vet inte vad hon skulle ha gjort utan alla vänliga människor.

– Jag är så tacksam över all hjälp, säger Fayrouz till SVT.