Här byter de påskris mot påskrig

1 av 6
NYHETER

LONDON. Påskafton i all ära – i dag var det också internationella kuddkrigsdagen.

Och när ett tusental Londonbor gav sig in i slaget på Trafalgar Square fick kycklingar hålla sig borta.

– Det är ett perfekt sätt att göra sig av med lite stress på, säger Miguel, 21, mitt i slagfältet.

Dunen ven på Trafalgar Square under lördagen. Det handlade inte om några påskhönor som råkat i luven på varandra eller en fågeltransport som vält – utan om ett enormt kuddkrig. På påskafton inträffade i år även en annan högtid: internationella kuddkrigsdagen. Aftonbladet gav sig in bland det tusental Londonbor som firade påsk med att drämma kuddar i huvudet på främlingar.

– Det är ett totalt kaos när man går in där, man börjar andas in fjädrar, det är folk överallt så man kan inte ens kolla upp, men det är superkul, sa Diana Szpotowicz, 26, från Kanada.

”Glömmer världens problem”

Hon gjorde sitt första offentliga kuddkrig och gav tummen upp.

– Det är förmodligen någonting som många skulle vilja kunna göra i sina vardagsliv, när de är i tunnelbanan eller bland folkmassor på gatan, så det här blir ett slags accepterat sätt att få ut lite vardagsfrustration.

Turister som kommit för att ta en bild av Lord Nelsons monument med Big Ben i bakgrunden fick i stället bevittna hur en krigsscen ur ”Game of thrones” sett ut om karaktärerna beväpnats med kuddar. Och om karaktärerna tillåtits klä ut sig till Stålmannen, Batman eller Bananer i pyjamas. Aftonbladet hamnade snabbt i duell med en lätt berusad Nalle Puh från Spanien.

– Det är så speciellt eftersom alla möts upp, ger sig in i kriget och glömmer världens problem för en stund, sa Miguel Aries Zuger, 21, som den utklädde mannen heter, efter att Aftonbladet fått in några sköna träffar rakt in i björntrynet.

”Lär känna folk”

Studenten från Madrid är rugbyspelare och säger att han inte har några problem att ta emot smällarna. Han undrar varför folk inte har kuddkrig oftare.

– Vi har våra tentor nu och detta är en möjlighet att göra sig av med lite stress. Just nu bryr jag mig inte om tentorna utan om folket här. Man lär känna folk genom att slå dem med en kudde!

Det är sjunde året i rad som internationella kuddkrigsdagen arrangeras, och under lördagen dunkades det dundynor i 66 städer runtom i världen. Bakom eventet ligger rörelsen The Urban Playground Movement (den urbana lekplatsrörelsen), som vill slita folk från tv-tittande, engagera med sociala utomhusevent och göra om allmänna platser till ”sociala vardagsrum”.

”Alla städer som värda att bo i har minst ett årligt kuddkrig. Att organisera ett kuddkrig är kanske det lättaste av alla gratisevent, men det mest givande”, skriver de på sin hemsida. Där ges också tydliga instruktioner som: ”Endast mjuka kuddar”, ”svinga lätt, många kommer att svinga samtidigt” och ”svinga inte mot folk utan kuddar eller med kameror”. Men de instruktionerna tog kombattanterna på Trafalgar Square ganska lätt på.

Aftonbladet attackerades

Att försöka ta sig in i dunmyllret och ta bilder utan att få en halv Jyskbutik i huvudet var svårt. Att göra en tv-sändning omöjligt. Det tog inte många sekunder framför kameran innan Aftonbladet attackerades från alla håll. Hade det verkligen varit ”Game of thrones” hade vi inte blivit långlivade. Lika utsatta var de stridande som likt riddare satt på en kompis axlar och svingade vilt, samt alla som klätt ut sig. Fransyskorna Lily Lijoyeux, 24, och Delphine Brunetiere, 23, tog fajten klädda i pyjamas.

– Man känner sig som ett barn igen, det är bara ren glädje att drämma till någon med en kudde. Jag tycker att det borde finnas fler sådana event så att man kan glömma vardagslunken för en dag, säger Lily.

Vardagslunken, ja. När solen gick ner över krigshjälten Lord Nelson, som 1805 stupat vid ett annat slag om Trafalgar, var hela torget och dess fontäner täckta av vita dun. I tunnelbanan var allt plötsligt som vanligt igen. Folk som några minuter tidigare skrattande slagit varandra i huvudet med all kraft stirrade åter ner i sina mobiltelefoner. Nu blir det till att köpa en ny kudde att sova på – tills det är dags igen nästa år.