Porrkungen kan komma undan rekordskulden

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
Vid årsskiftet preskriberades halva Berth Miltons skuld.
NYHETER

Sveriges mest skuldsatta person Berth Milton, 59, blev vid årsskiftet av med omkring hälften av sin skatteskuld på en knapp miljard kronor.

Den före detta porrkungen är numera bara skyldig staten 473 miljoner kronor.

En summa som kan komma att preskriberas nästa år.

Berth Miltons rekord­stora skatteskuld härrör från ett beslut år 2001 om inkomst­taxering och skattetillägg för åren 1996–2000.

Milton överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsdomstolen men vann endast bifall avseende inkomståret 2000, de övriga fyra åren var han skattepliktig enligt domen.

Berth Milton, som tidigare var ägare till porrimperiet Private, hävdade att han bodde i Spanien och därmed inte var skyldig att betala skatt i Sverige.

946 miljoner kronor

Milton överklagade beslutet 2001 till kammarrätten som endast fastställde länsrättens dom. Slutligen klagade han till Högsta förvaltningsdomstolen men fick inget prövningstillstånd.

Sedan dess har han varit eftersökt av myndigheterna för att betala tillbaka sin rekordskuld. Under tiden har räntan tickat på och förra året uppgick skulden till 946 miljoner kronor.

Berth Milton har hållit sig undan Kronofogden, bland annat utanför Barcelona i Spanien, på ön Mauritius och i skatteparadiset Andorra. Något som Aftonbladet tidigare kunnat berätta i flera reportage.

Men nu börjar den före detta porrkungen och mångmiljonären se ljuset i slutet av tunneln. Vid årsskiftet preskriberades nämligen hälften av hans rekordskuld.

Resten till nyår

Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogdemyndigheten, bekräftar preskriptionen för Nyhetsbyrån Siren.

Om staten inte lyckas driva in de återstående 473 miljonerna innan 2016 är slut kommer även den summan att preskriberas vid nyår.

En skuld till staten preskriberas normalt efter fem år. I Miltons fall har det emellertid handlat om betydligt längre tid.

– Skatteverket har rätt att begära förlängning i ytterligare totalt tio år om en person håller sig undan, men sedan är det stopp, säger Johan Krantz till Nyhetsbyrån Siren.

FAKTA

Förlorade porrimperiet efter stämning

2010 stämdes Berth Milton och några andra styrelsemedlemmar i Private av bolagets tidigare vd Ilan Bunimovitz och två stora aktieägare – holländska Consipio Holding och Tisbury services med säte på Brittiska Jungfruöarna.

De hävdade att porrbolagets stora förluster mellan 2007 och 2010 var en följd av att Berth Milton misskött företaget. I stämningen anklagade de Milton för att ha tvingat bolaget att bevilja flera osäkra lån till honom personligen och till företag helägda av honom.

Bunimovitz anklagade även Milton för att ha tagit ut en lön från bolaget på 600 000 dollar utan styrelsens godkännande.

Processen slutade med att Milton och fem styrelsemedlemmar fick lämna bolaget.

I en federal domstol i New York nådde Private i en annan rättsprocess en förlikning med Consipio som hade stora fordringar på bolaget.

Porrjättens vd är i dag Charles Prast.

Var en av Sveriges rikaste män

Under Berth Miltons ledarskap expanderade porrimperiet Private Media Group kraftigt under slutet av 1990-talet och början av 00-talet.

När tidningen Veckans affärer publicerade sin lista över Sveriges rikaste ­personer år 2001 hamnade Milton på 29:e plats med tillgångar på omkring tre miljarder kronor.