Flera döda efter katastrofalt regn

1 av 6
NYHETER

Under tolv timmar fick världens torraste region 14 års nederbörd.

De kraftiga översvämningarna har förvandlat norra Chile till en katastrofzon.

– Husen är fulla av lera. Vattnet går fortfarande till midjan och ännu högre på vissa ställen, säger Pamela Leiva Vivedes, 33, till Aftonbladet.

Det var i onsdags förra veckan som det extremt torra Atacamaregionen i norra Chile drabbades av mycket häftiga skyfall. På tolv timmar fick det ökentorra landskapet cirka 25 millimeter regn, motsvarande vad som brukar falla under en 14-årsperiod i området, rapporterar internationella medier.

Regnet fick den normalt helt vattenfria Copiapófloden att svämma långt över sina bräddar. Följderna blev katastrofala. Vattnet svepte med sig ökensanden och på bilder och filmklipp syns något som liknar en tsunami av lera svepa fram över de drabbade områdena. Människor, bilar och byggnader drogs med av de enorma naturkrafterna.

I Chile utlyste man i onsdags en nationell nödsituation och katastrofen beskrivs som det värsta skyfallet i de norra delarna på 80 år.

Vatten till midjan

Pamela Leiva Vivedes, 33, åkte hem till släkten i hårt drabbade staden Copiapó i onsdags för att träffa familjen och försöka rädda ägodelar.

– Det var hemskt. Det var så mycket lera på gatorna att man måste ha en stor bil för att över huvud taget kunna förflytta sig. Hus, gator, bilar - allt var vitt av leran.

Hon berättar också att översvämningen förstört många hus i staden som uppges ha runt 150 000 invånare.

– Alla kvinnor och barn som har någon annanstans att åka lämnar staden. Husen är fulla av lera. Vattnet går fortfarande till midjan och ännu högre på vissa ställen.

”Officiell siffra är fel”

I går kväll var Pamela tillbaka i sitt hem i Caldera vid kusten några mil bort.

– Min syster och hennes man är fortfarande kvar, men barnen har åkt och min pappa också, säger Pamela Leiva Vivedes.

Enligt myndigheterna har 25 personer dött i katastrofen och ett hundratal uppges vara saknade.

– Den siffran är inte verklig. Människor säger att när allt hände såg de mycket kroppar i vattnet och människorna tror att siffran som regeringen har uppgett är mycket låg på grund av vad de sett. Dessutom har man fortfarande inte nått fram till alla drabbade områden.

”Jag är orolig”

Pamela Leiva Vivedes säger att rädslan för sjukdomar i översvämningens spår är stor.

Katastrofen påverkar alla i regionen.

– Jag är ledsen. Och orolig för hur mycket tid det kommer att ta att bygga upp staden. Barnen kan inte gå i skolan, många hus har inte vatten.