Välj rätt väg i påsktrafiken

1 av 3 | Foto: HENRIK SNYGG / HS-FOTO
Olyckstätt I dag är en av årets stora trafikdagar och på många vägar fördubblas trafiken – något som bidrar till att många olyckor sker. I går skedde en olycka på riksväg 26 utanför Hestra i Gislaveds kommun.
NYHETER

Nu ska påskfirarna hem från fjällen.

Så förbered dig på att köa.

– Ta tid på er, stressa inte och ta det lugnt så kommer alla fram. Det blir mycket trafik och trångt på vägarna, säger Magnus Hamstig, vakthavande befäl hos polisen i Jämtland.

Måndagen är en av årets stora trafikdagar. Många påskfirare ska hem från fjällen. På vissa vägar fördubblas trafiken jämfört med en vanlig helg.

Restiden blir längre och risken för olyckor ökar, så Trafikverket rekommenderar att man biter ihop och har tålamod.

– De större vägarna upp mot fjällen, Dalarna och Jämtland är de som har mest trafik. En del letar småvägar men det kan bli ännu längre restid, säger Lars Hedström, pressinformatör på Trafikverket.

”Ta det lugnt”

I Dalarna blir trafiken intensiv runt Malung, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen. Enligt polisen i Dalarna får man räkna med att köa, särskilt på E16 söderut förbi Borlänge och på riksväg 70 över Mora och Djurås.

– Ta det lugnt och vara ute i god tid. Sälen är ett litet ställe men det är otroligt mycket folk här under påsken. Det kommer att ta tid, säger vakthavande befäl Jessica Åkerström.

Sju dör varje år

Sedan år 2000 har i snitt nästan sju personer dött i påsktrafiken varje år medan 260 skadats svårt. 2014 avled dock bara en person.

För säkerhets skull är tipset att välja större och säkrare vägar framför alternativa småvägar.

– Planera din resa innan du sätter dig bakom ratten. Välj om möjligt säkra motorvägar och 2+1-vägar med mitträcke, där risken för svåra olyckor är mindre. Man bör också vara beredd på att många nu tar fram motorcyklarna och det är en omställning både för vanliga trafikanter, men även för motorcyklisterna som nu gör sina första turer, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen.

Från stuga och fjäll

I södra Sverige ökar trafiken in och ut från Stockholm, Göteborg, Malmö och från klassiska sommarstugeområden runt kusterna – som Roslagen, Bohuslän, Österlen och Öland.

I Jämtland är trafiken också mer intensiv. Men där rapporteras trafikhelgen hittills ha varit lugn – förutom i skoterspåren.

– Vi har inte haft några större olyckor på väg rapporterade. Det vi haft är en del olyckor med skoter i fjällen där de kört på varandra eller in i träd, säger vakthavande befäl Magnus Hamstig.

Omkörningsförbud

På Skärtorsdagen rådde omkörningsförbud på E4:an mellan Gävle och Tönnebro. Detsamma gäller södergående trafik på sträckan på måndagen mellan klockan 12 och 20. Bilisterna måste då hålla sig i samma körfil.

– Det brukar köra ihop sig och det här skapar ett lugnare tempo med färre stopp. Det blir ett ryckigare trafikflöde annars och det är då det inträffar incidenter, säger Lars Hedström på Trafikverket.

Fler poliser på vägarna

Polisen genomför också fler trafikkontroller än normalt på sina håll. På Skärtorsdagen bötfälldes ett 30-tal personer för fortkörning i Jämtland. Tre blev av med körkortet.

– Det är en dag vi lägger upp mer trafikkontroller än vanligt. Det är mest förankrat till de större genomfartsvägarna, säger Magnus Hamstig.

FAKTA

Tips

Håll dig uppdaterad via Trafikverkets trafikinformation innan du ger dig av för att få koll på vägarbeten, tjälskador och allvarliga trafikolyckor.