Så kör du hem säkert i påsktrafiken

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
NYHETER

Det har varit en bra trafikhelg, enligt både polisen och Trafikverket. Men nu återstår måndagen.

– Se till att vara pigg, utvilad och beredd på att sitta i bilkö, säger Lars Hedström på Trafikverket.

Vädret ser iallafall inte ut att ställa till förtret. Men det finns flera andra saker att tänka på när du ska köra hemåt efter påskfirandet.

– Det är ju inte det roligaste att sitta i en kö, men ha tålamod, håll avstånd och kör efter omständigheterna, säger Lars Hedström.

Risk för halka

I Dalarna och norrut får man räkna med spåriga vintervägar och snöslask, men det kan vara halkigt även i Skåne.

Särskilt tidiga mornar och sena kvällar, när det är plusgrader i luften men kallt på vägbanan.

Många lastar fel

Skidor och vinterkläder. Många bilar åker tungt lastade ut i påsktrafiken. Enligt Motormännens riksförbund innebär det ökade risker.

– En dåligt packad bil kan bli en livsfara vid en hastig inbromsning. Packa därför de tyngsta sakerna så långt ner och så långt fram i packutrymmet som möjligt. Då minimerar du risken för att lasten rör på sig, avslutar Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännens Riksförbund.

FAKTA

Åtta tips på vägarna

Se till att du är utvilad när du sätter dig bakom ratten.

Håll hastighetsgränserna. Hastigheten är avgörande för hur allvarligt skadad du blir.

Avstå från alkohol och andra droger när du ska ut och köra bil, snöskoter eller andra fordon. Tänk på att du även kan vara påverkad dagen efter.

Håll avstånd, vilket är särskilt viktigt när det är snörök.

Använd bilbältet på alla platser i bilen.

Packa bilen rätt med de tyngsta sakerna längst ner och långt fram i packutrymmet för att minimera ­risken för att lasten rör på sig.

Håll dig uppdaterad via Trafikverkets trafikinformation innan du ger dig av för att få koll på vägarbeten, tjälskador och allvarliga trafikolyckor.

Det är krav på att använda vinterdäck till och med 31 mars, och det är tillåtet att använda dubbdäck till den 15 april eller så länge det befaras vara vinterväglag där du ska kör.

Källa: Polisen och Trafikverket