Regeringen nobbar ryskt krigsfirande

NYHETER

Varken statsminister Stefan Löfven eller något annat statsråd kommer att åka till Moskva för att fira 70-årsdagen av andra världskrigets slut.

– Det agerande vi ser från dagens Ryssland i Ukraina gör det svårt för regeringen att delta på hög nivå vid militärparaden i Moskva, säger Anne Ekberg, Löfvens pressekreterare, till svd.se.

I stället kommer den svenska ambassadören att delta i firandet. Inte heller Norge eller Finland skickar någon minister till Moskva den 9 maj. Enligt Ekberg har regeringen "stämt av" saken med övriga nordiska länder.

Maria Weimer, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet, tycker att regeringen fattat ett klokt beslut men påpekar att Löfven inte var först.

– Det är flera europeiska statschefer som beslutat detta för flera veckor sedan, bland andra Angela Merkel. Det hade varit bisarrt om man hade deltagit i sådana festligheter, säger hon.

Weimer tror att inte att beslutet att flytta ned Moskva-representationen till ambassadörsnivå påverkar Sveriges diplomatiska relationer med Ryssland:

– Inom EU-kretsen driver vi redan på för tuffa sanktioner mot Ryssland. Vi är redan så pass tuffa kritiker, så jag tror inte att detta får några ytterligare konsekvenser.

I Europa ses den 8 maj som årsdagen för Hitlertysklands kapitulation 1945, men eftersom klockan då hade hunnit passera midnatt i Ryssland firar landet en dag senare. I år är det alltså 70 år sedan krigsslutet, så högtidligheterna blir mer omfattande än vanligt.