Polis räddades från djup ravin i Marocko

1 av 4 | Foto: AFP
Juan Bolívar räddades, svårt nerkyld och chockad.
NYHETER

De spanska grottutforskarna råkade ut för en olycka i den djupa ravinen.

När räddningsarbetarna nådde fram var det för sent.

Två av männen dog – efter att de tros ha halkat på en isfläck.

27-årige spanjoren och polismannen Juan Bolívar kunde sent i går räddas från en djup ravin i Atlasbergen i Marocko. Mannen var tillsammans med vännerna Gustavo Virués, 41, och Jose Antonio Martínez, 41, i bergskedjan för att utforska grottor i ett område som ligger mellan städerna Marrakesh och Ouarzazate. Även de två 41-åringarna jobbade inom rättsväsendet, rapporterar spanska El País.

Förra måndagen tog de tre männen en annan rutt än gruppen på totalt nio grottentusiaster från Sevilla i Spanien som de tillhörde. De skulle träffas senare samma dag eller dagen därpå, skriver El País. Men när de inte hördes av anmälde guppen dem försvunna i onsdags. Trion hade då råkat ut för någon form av olycka och två av männen skadats. En av grottforskarna tros ha dragit med sig sina vänner när han halkade på en isfläck

Chockades svårt

Detaljerna kring olyckan var i går inte helt klarlagda, men i förrgår morse verkade de tre vara okej och svarade på anrop från ett flygplan som ingått i den stora räddningsinsatsen. Men läget försämrades för Gustavo Virués och han dog senare under dagen.

När räddningsarbetare under helgen nådde fram till två andra männen i den 400 meter djupa och oländigt belägna ravinen, var båda vid liv. För Antonio Martínez var tillståndet dock så pass allvarligt att han inte kunde räddas trots akut hjärt-lungräddning.

Överlevande Juan Bolívar ska inte ha några yttre skador, men var kraftigt nedkyld och svårt chockad av vännernas död, rapporterar BBC.

Spanskt klagomål

Räddningsinsatsen inleddes i onsdags och Spanien erbjöd tidigt de marockanska myndigheterna hjälp. De hade i fredags ett startklart plan med specialutbildad räddningspersonal som väntade på att få åka, men Marocko avböjde hjälpen. Spanska myndigheter har nu lämnat in ett klagomål till den marockanska polisen som ledde räddningsarbetet.

Marockos höga Atlasberg lockar många turister som vill utforska grottor, vandra och åka skidor. De högsta topparna når över 4 000 meter ovanför havsytan.