Svältande sjölejon strandar i Kalifornien

1 av 3 | Foto: AP
Forskare tror att det är matbrist som har drivit uppåt 2 250 sjölejon mot de kaliforniska stränderna.
NYHETER

Stränderna i södra Kalifornien är fulla av rekordmånga sjölejonungar.

Men anledningen är allt annat än glädjande – de håller på att svälta i hjäl.

Så många som 2 250 sjölejon, mestadels ungar, har just nu strandat runt om i södra Kalifornien. Vilket är 20 gånger så många som brukar söka sig till kustlinjerna så här års, rapporterar Reuters.

Anledningen stavas matbrist.

Klimatförändringar värmer havet

Matförråden till de numera hungrande sjölejonen har tagit slut och anledningen sägs vara ökade temperaturer i vattnen. Klimatförändringarna beror på att de kylande vindarna som drar över Stilla Havet och den amerikanska västkusten har försvagats.

Utan dem har Stilla Havet värmts upp till fem grader över medeltemperaturen, skriver det statliga miljöorganet National Oceanic and atmospheric administration (NOAA) på sin hemsida.

– Starkare vindar ser normalt till att det näringsrika kalla vattnet i djupet av Stilla Havet dras upp mot ytan. Med det kommer stora mängder sardiner, nors, bläckfisk och andra byten för sjölejon, säger Michael Milstein, vid NOAA till Reuters.

Utan de kalla vindarna påverkas hela näringskedjan, från plankton till sjölejon.

Många dör

Forskare tror att matbristen har lett till att sjölejonmammorna beger sig allt längre ut till havs för att hitta föda. Och ungarna lämnas att ta hand om sig själva i allt längre perioder. Vilket i sin tur leder till att ungarna söker sig in mot land.

Det finns runt 300 000 sjölejon i Kalifornien, runt 60 000 beräknas vara ungar.

De 2 250 stycken svältande sjölejon som räknats är de som har funnits vid liv och som har tagits om hand. Hur många som har dött i år är oklart.

– Den totala dödligheten i år kan vara omfattande, säger Michael Milstein till Reuters.

I mars omhändertogs 1 050 sjölejon, vilket är det högsta uppmätta antalet sedan 2004 då NOAA började räkna strandade sjölejon.