Rand Paul siktar på Vita huset

1 av 2 | Foto: JIM COLE / AP
Rand Paul har upprepade gånger valts till Republikanernas favorit inför presidentvalet 2016 på den årliga konservativa CPAC-konferensen.
NYHETER

Den energiske Tea Party-favoriten och Kentuckysenatorn Rand Paul har via sin hemsida tillkännagett sin kandidatur inför presidentvalet i USA 2016.

I sex veckor ska Paul och hans medhjälpare ha filat på det tal han väntas hålla inom några timmar på jättehotellet Galt House i Louisville i hemstaten Kentucky. I amerikanska medier har förväntningarna trummats upp rejält. Har ögonkirurgen som 2010 blev senator tack vare en våg av Tea Party-stöd ett budskap som går hem hos amerikaner i stort? Och kan han skapa ett välbehövligt politiskt avstånd till sin far, den nu pensionerade kongressmannen Ron Paul som var presidentkandidat 2012?

Inte "dr No"

– Jag måste föra fram mitt budskap, och det måste vara mitt budskap, sade Rand Paul till tidningen The New York Times tidigare i år.

Hans far Ron, även han läkare, var känd som något av en grundlagsfanatiker. Han kallades "dr No" eftersom han röstade emot alla lagförslag han ansåg inte var i linje med USA:s konstitution. Han har bland annat förordat att USA:s alla militära insatser utomlands ska avslutas och att landets militärbaser världen över ska stängas.

Sonen har en mer pragmatisk inställning. I mars röstade han för en utökad försvarsbudget och på torsdag ska han hålla ett symboliskt viktigt kampanjtal på det gamla hangarfartyget USS Yorktown i South Carolina. Men han vill ändå profilera sig som en "libertarian-aktig" Washington-outsider, det vill säga en man som står för låga skatter och så liten statsapparat som möjligt. Han har också sagt att han vill att unga och minoriteter ska känna sig mer välkomna i Republikanerna. Webbtidningen Politico har kommit över den slogan som ska presenteras vid talet i Louisville, den lyder: "Besegra Washington-maskineriet, släpp fri den amerikanska drömmen".

Utmaning

Rand Pauls stora utmaning blir således att engagera de entusiaster som stödde hans far – och samtidigt skapa en egen presidentkampanj. Problemet torde vara välbekant för en annan sannolik republikansk kandidat; förre Floridaguvernören Jeb Bush som är son och bror till tidigare presidenter.

FAKTA

Rand Paul

■ ■ Republikanen Rand Paul valdes till delstaten Kentuckys senator 2010. Han är omtyckt i Tea Party-kretsar och en uttalad förkämpe för de friheter som USA:s grundlag föreskriver. Han vill att statsapparaten, och dess inflytande över människor, ska minska.

■ ■ Fick något av ett politiskt genombrott när han i februari 2013 höll ett nära 13 timmar långt maratontal i senaten, en så kallad filibuster, för att fördröja godkännandet av John Brennan som ny CIA-chef.

■ ■ Har upprepade gånger valts till Republikanernas favorit inför presidentvalet 2016 på den årliga konservativa CPAC-konferensen.

■ ■ Läste till läkare vid Duke University och har arbetat som ögonläkare i Kentucky i över 17 år.

■ ■ Gift med Kelley Ashby och far till tre söner. Är son till den förre republikanske kongressledamoten och presidentkandidaten Ron Paul.

Källor: Rand Pauls hemsida och TT:s arkiv

TT

ARTIKELN HANDLAR OM