Vita huset angreps av ryska hackare

1 av 2 | Foto: RYNO QUANTZ
Vita huset.
NYHETER

Ryska hackare har kommit åt känsliga datasystem i Vita huset.

De kan bland annat ha kommit över Barack Obamas schema.

Attacken gjordes möjligt genom ett intrång i USAS utrikesdepartements datorer.

De senaste månaderna har ryska hackers lyckats penetrera känsla datasystem i Vita huset. Det har visserligen handlat om icke säkerhetsklassade system, men hackarna kan ändå ha kommit över känslig information. Till exempel ligger ett realtidsuppdaterat schema över president Barack Obamas åtaganden på ett av systemen. Sådana uppgifter värderas mycket högt av utländska underrättelsetjänster, rapporterar CNN.

Redan i oktober misstänkte man vid Vita huset oegentlig aktivitet i datorsystemen och man har därför släckt ned dem för säkerhetsuppdateringar vid ett flertall tillfällen.

'Värsta attacken någonsin'

Enligt den amerikanska tv-kanalen så har hackarna fått tillgång till Vita huset genom ett dataintrång i utrikesdepartementets mejlsystem. En myndighetskälla berättar för CNN att de ryska hackarna lyckats ta sig in vid upprepade tillfällen och att det dessutom inte är säkert att man lyckats bli av med dem ännu. För några dagar sedan beskrevs intrånget i departementet som det ”värsta någonsin”.

Dolde sina spår

Utredare tror att cyber-attacken mot Vita huset började med ett så kallat "phishing-mejl" från ett övertaget utrikesdepartements-mejlkonto.

Nu utreder FBI, säkerhetstjänsten och amerikansk underrättelsetjänst intrånget som beskrivs som ett av de mest sofistikerade som någonsin utförts mot den amerikanska regeringens datasystem. Precis som vid många andra attacker så gick hackarna genom datorer i flera andra länder för att dölja sina spår. Men utredare har hittat ledtrådar och tecken som pekar på  att hackarna arbetar för den ryska regeringen, uppger källorna för CNN.

Misstankarna mot Rysslands regering har funnits länge, men det är först nu som amerikanska utredare kunnat hitta bevis för den ryska inblandningen.