Polis sköt obeväpnad man – mordåtalas

1 av 4
NYHETER

En video visar hur en polisman skjuter ihjäl en obeväpnad man med åtta skott och hur han ser ut att plantera ett elchockvapen intill mannens kropp.

Polisen greps i går och kommer nu åtalas för mord.

Fälls han kan han dömas till ett livslångt fängelsestraff eller döden.

Det var i lördags som skjutningen inträffade. En förbipasserande filmade händelsen och videon som senare har börjat spridas visar hur polismannen Michael Slager, tillhörande polisen i North Charleston i South Carolina, står och pratar med en man som börjar springa från polismannen. Samtidigt som ett föremål faller till marken tar Slager upp sin pistol och skjuter den flyende mannen med åtta skott bakifrån. Mannen dör av skottskadorna.

– Jag kan berätta att som en följd av videon och det dåliga beslutet som togs av vår polisman, så kommer han att åtalas för mord. När du har fel så har du fel. Och om du tar ett dåligt beslut, jag bryr mig inte om ifall du har polisbricka eller bara är en vanlig medborgare, så måste du leva med konsekvenserna av beslutet, säger borgmästaren i North Charleston Keith Summey, rapporterar CNN.

”Planterar el-vapen”

Den skjutne mannen har identifierats som 50-årige Walter Scott. Av sin familj beskrivs han som en god person som precis skulle gifta sig.

– Allt vi vill ha är sanningen och vi gör vad som helst för att min bror ska få vila i frid, säger Walters bror Anthony Scott till ABC News Charleston.

Slager meddelade via sin advokat att han följde polisens riktlinjer och att Scott ska ha tagit hans elchockvapen, varpå han agerat i självförsvar. I videon syns inte om Scott tar den eller inte, men det ser ut som att Slager släpper vapnet intill Scotts kropp, rapporterar Slate.

Slager advokat har sedan videon blivit offentlig avsagt sig uppdraget och det är inte känt om polisen ännu representeras av en ny advokat.

Anklagas för rasism

Skjutningen har rört upp starka känslor och många har anklagat polismannen för att haft rasistiska motiv. Att den skjutne Scott var mörkhyad och polismannen vit ses som ännu ett led i den rad av liknande dödsskjutningar som det senaste året väckt kraftiga känslor på flera håll i USA. Mest uppmärksammad är skjutningen av Michael Brown i Ferguson, vilken ledde till våldsamma upplopp i St. Louis-förorten.

Polischefen i North Charleston Eddie Driggers säger att incidenten är tragisk och förklarar också att upprinnelsen var att Scott körde med ett trasigt bromsljus. När han får frågan om det funnits rasistiska motiv, utesluter Driggers det inte.

– Jag vill av hela mitt hjärta tro att det här var ett tragiskt händelseförlopp efter en fordonskontroll. Jag försöker alltid se det goda hos människor och därför hoppas jag att ingen någonsin skulle göra något sådant, säger han till CNN.

Michael Slager greps under gårdagen och kommer att åtalas för mord på Walter Scott. Om han döms riskerar han att dömas till livstid fängelse eller dödsstraff.