Han nekar till att ha mördat sin bäste vän

1 av 2 | Foto: TORD WESTLUND
Den misstänkte 33-åringen pekas ut av två vittnen som gärningsman.
NYHETER

GÄVLE. 33-åringen misstänks ha knivdödat sin 32-årige kompis inför två gemensamma vänner.

I dag inleddes rättegången mot honom vid Gävle tingsrätt.

Kammaråklagare Ann-Charlotte Bålman yrkade på ansvar för mord.

33-åringen (idag 34 år) bestred via sin försvarare advokat Per Wiesel brott. Han har hela tiden nekat till att överhuvudtaget varit på platsen vid tiden för dådet.

Men åklagarna har ett trumfkort i de två vännerna till både offret och den misstänkte, som bevittnade dramat på nära håll och som är kallade att vittna.

Efter att ha nekat i otaliga förhör att de såg vem som misshandlade 32-åringen erkände båda till slut i polisförhör och pekade ut den då 33-årige mannen som gärningsman. Motivet till dådet är dock oklart.

Det var den 17 oktober förra året som 32-åringen hittades döende utanför en port till ett hyreshus på Öster i Gävle. Han hade knivhuggits i huvud, hals och rygg.

Hans liv stod inte att rädda.

Ensam gärningsman

Några dagar senare anhölls och senare häktades två män – de som nu pekat ut 33–åringen – misstänka för inblandning i dådet. De släpptes senare och misstankarna mot dem avskrevs.

Istället framstod 33-åringen som ensam gärningsman och häktades misstänkt för mord. Han ska ha ringt och stämt träff med 32-åringen som han tidigare varit tillsammans med under dagen och kvällen.

32-åringen gick ut för att träffa 33-åringen och blev dödad inför två gemensamma vänner som fanns vid porten.

33-åringen har hela tiden nekat till brott och menat att 32-åringen ju var hans kompis – rent av bästis. Något som åklagaren ställde sig tveksam till.

– Det finns vittnesuppgifter om att de varit sams till och från, menade hon.

Häktad i fem månader

Utredningen har dragit ut på tiden och 33-åringen har suttit häktad i fem månader. Genombrott i förundersökningen kom när de två vittnena till slut pekade ut honom. Länge påstod båda att de inte visste vem gärningsmannen var. Som mest har ett 20-tal poliser jobbat med utredningen. Förundersökningen är på 4 000 sidor och hela tolv dagar är avsatta för rättegången som sker under extra säkerhetskontroll.

En av besökarna i dag ertappades av poliserna med narkotika i sin väska.