Löfven kände till debattartikeln om Saudiavtalet

1 av 2 | Foto: PONTUS HÖÖK
BÄTTRE KOLL Stefan Löfven.
NYHETER

Statsminister Stefan Löfven kände till att näringslivet skulle skriva en debattartikel mot att regeringen skulle slopa Saudiavtalet, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt uppgifter till tidningen ska han till och med uppmuntrat publiceringen och hoppats att den skulle kunna vända frågan.

Ungefär en vecka innan regeringen gick ut med beslutet att man inte förlänger samarbetsavtalet med Saudiarabien skrev flera näringslivstoppar en debattartikel där man var emot att säga upp avtalet. Man påpekade bland annat att beslutet att säga upp avtalet skulle kunna få konsekvenser för Sverige som exportnation.

Enligt Svenska Dagbladet ska den debattartikeln ha varit känd för statsminister Stefan Löfven innan den publicerades.

”Kunde vända frågan”

Källor till tidningen säger att statsrådsberedningen och statsministern kontaktades innan publicering och att Löfven då inte hade några invändningar.

Han ska tvärtom ha varit positivt inställd till den och ska ha sett den som en sista utväg att vinna stöd för sin uppfattning – att man i stället skulle omförhandla avtalet i samråd med saudierna.

– Han var införstådd med innehållet och inriktningen på artikeln och uppmuntrade publiceringen. Han höll med om det som stod och har egentligen haft samma uppfattning som artikelförfattarna hela tiden. Artikeln skulle kunna vända frågan, säger en uppgiftslämnare till Svenska Dagbladet.

”Kände till artikeln”

Debattartikeln fick dock inte den vändning som Stefan Löfven hade önskat. I stället var reaktionerna negativa.

– Debattartikeln fick rakt motsatt effekt än den förväntade och då var statsministern inte särskilt intresserad av att backa upp den, säger en annan uppgiftslämnare till SvD.

Stefan Löfvens pressekretarere Dan Lundqvist Dahlin säger att Stefan Löfven visste om artikelns existens och innehåll men att han därefter aldrig ska ha uttalat sig uppmuntrande om debattartikeln.

– Det är positivt att näringslivet vill ha kontakt med oss i viktiga frågor men vad de tycker och tänker är givetvis inget vi lägger oss i, säger Dan Lundqvist Dahlin till Aftonbladet.