Här är SD:s kaosdygn

Publicerad 2015-04-09

Efter ett dygn av strider fortsätter konflikten mellan Sverigedemokraterna och partiets ungdomsförbund.

I gårdagens Aktuellt i SVT skulle två av huvudpersonerna mötas – partisekreterare Richard Jomshof och SDU:s Gustav Kasselstrand – men Jomshof ville inte debattera med Kasselstrand. Intervjuerna fick göras vid två skilda bord.

Det pågår en strid mellan Sverigedemokraternas moderparti och ungdomspartiet SDU. Aftonbladet avslöjade på tisdagskvällen att William Hahne, SDU-topp och ordförande för SD i Stockholms stad, tillsammans med ett 20-tal andra ska uteslutas ur partiet och efter det har striden eskalerat.

Lite mer än ett dygn senare var tanken att SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, som också pekas ut som en av de som ska petas, och SD:s partisekreterare Richard Jomshof skulle mötas i en debatt i Aktuellt. Men det ville inte Jomshof. I studion fick de i stället intervjuas vid två separata bord.

– Det pågår en utredning och vi vet inte exakt var den landar, vi måste först veta vad som stämmer i de här anklagelserna. Vi kan inte peka ut någon specifik, säger Jomshof som förklaring till varför han inte vill debattera med Kasselstrand.

”Handlar om makt”

Gustav Kasselstrand ser Jomshofs ovilja till debatt som ett bevis för att man inte är intresserad av att föra en saklig diskussion.

– Man klarar inte av att stå vid samma bord som oss. Det här är grundlösa anklagelser.

Han säger att det inte finns några bevis för att personer med antisemitiska eller rasistiska åsikter verkar inom SDU och säger att striden inte handlar om ideologi utan om makt. På den direkta frågan om Jomshof ljuger svarar Kasselstrand ja.

– Den gemensamma nämnaren för alla dessa människor som utesluts är att de stött mig eller William Hahne. Det finns ingen politisk konflikt, man kan inte peka på en enda fråga där vi har gått emot moderpartiet. Det är en riktigt smutsig maktstrid.

Samma sak i radion

Det är inte första gången de två möts utan att debattera med varandra. Efter Aftonbladets avslöjande kallade Sveriges Radio P1 de båda till studion på onsdagsmorgonen, men även där utväxlade de inte ett ord med varandra.

– Det var en bisarr och surrealistisk upplevelse. Tyvärr är det på den här nivån nu, sa Kasselstrand till Aftonbladet efteråt.

I radioprogrammet anklagade Kasselstrand även Mattias Karlsson, som under Åkessons sjukskrivning var t.f. partiordförande, för att vara en lögnare.

Flera personer i striden

Mattias Karlsson gav sig därefter in i striden. Han förklarade på onsdagsmorgonen att allt handlar om att partiet inte tolererar extremism.

– Det handlar inte om makt. Det handlar om att till varje pris stå fast vid den ideologiska och kommunikativa linje som SD har valt för länge sedan. Det här är i grunden en strid som är avslutad. Vi ska inte ha diskussioner om huruvida Sverigedemokraterna ska bli ett mer radikalt parti. Vi ska inte ha diskussioner om huruvida vi ska ha nolltolerans mot extremism eller inte, säger han till Aftonbladet.

Vid 19-tiden på onsdagen bryter partiordförande Jimmie Åkesson tystnaden och skriver i ett Facebookinlägg att varje försök att destabilisera partiet måste betraktas som partiskadligt. ”Ska vi komma vidare till nästa nivå och utmana de två dominerande partierna om regeringsmakten, måste varje signal som hotar partiets ideologiska trovärdighet tas på största allvar”, skriver han.

Ytterligare upptrappning

Som avslutning på onsdagen trappar Mattias Karlsson upp striderna ännu ett snäpp. Strax innan midnatt skriver han på Facebook att han inte tänker vika en tum från den inslagna vägen mot ”en vänlig, ansvarstagande, bred, demokratisk och pragmatisk socialkonservativ folkrörelse”.

”Jag har inte offrat 16 år av blod, svett och tårar för att tillbringa min politiska framtid på en ändlös ökenvandring kring 4%-spärren tillsammans med en skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex”, skriver han.

Går långt tillbaka

Striden mellan moderpartiet och ungdomspartiet går långt tillbaka. Huvudorsaken är att SDU vill se en mer hårdför nationalistisk linje, medan SD-ledningen vill hålla fast vid sin socialkonservativa profil. Partiledningen säger att vissa medlemmar ur ungdomsförbundet har extrema åsikter och därmed drar partiet i en annan ideologisk riktning.