Obama vill stoppa ”gaybehandling”

Barack Obama.
NYHETER

USA:s president Barack Obama vill stoppa psykiatriska behandlingar vars uppgift är att försöka omvandla homosexuella eller transpersoner.

Han säger att man bör förbjuda så kallad omvandlingsterapi helt och hållet för minderåriga.

President Obama gick sent på onsdagskvällen ut och sa att så kallad omvandlingsterapi ska stoppas och helt borde förbjudas för minderåriga, meddelar nyhetsbyrån AP. Behandlingsmetoden går ut på att försöka omvandla homosexuella, bisexuella eller transpersoner till att bli heterosexuella.

Bakgrunden till uttalandet är 17-åriga transpersonen Leelah Alcorn som tog livet av sig efter att föräldrarna tvingat henne att gå i den typen av terapi. Hon ska i sitt självmordsbrev skrivit att föräldrarna ville att hon skulle vara deras ”perfekta kristna lilla pojke” och tagit med henne till oerhört partiska kristina teapeuter för att bli omvänd.

”Kan orsaka skada”

Obamas rådgivare Valerie Jarrett säger att presidenten står bakom att några stater redan i dag har förbjudit den typen av behandling för minderåriga och hoppas att fler stater följer efter.

– De överväldigande vetenskapliga bevisen visar att omvandlingsterapi, speciellt när den utövas på ungdomar, varken är medicinskt eller etiskt lämpligt och kan orsaka betydande skada, säger Valerie Jerrett enligt AP.

Amerikanska psykiatriska förbundet har länge varit negativa till omvandlingsterapi och säger att hela metoden baserar sig på fördomen att homosexualitet är en mentalsjukdom.