Våren kommer – som en raket

Meteorolog: Temperaturen ökar dag för dag

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
EN PLATS I SOLEN På uteserveringarna runt Lilla torg i Malmö satt många ute och njöt i fulla drag i går. Till helgen blir det flera chanser i hela landet för en stunds solbadande.
NYHETER

Vårvärmen kommer som en trestegsraket de närmaste dagarna.

– När solen ligger på kommer det att kännas, säger meteorologen Martin Hedberg.

I helgen kan vi få hela 18 grader.

Nu svepeter värmen in över stora delar av landet. I Stockholm ska tempera-turen stiga som en trestegsraket, från 10 grader i dag till 15 på lördag.

I går var det 14-15 grader i stora delar av Götaland och omkring 10 i Svealand. Med snöbyar och mer bistert väder ju längre norrut man kom.

Stadiga kliv varje dag

– Men temperaturen stiger ju mer dagarna går, även längre norrut. Vi kommer upp över tio grader under fredags- och lördagsdygnen även i södra Norrland, Dalarna och Jämtland, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

I östra Svealand och Göta-land tar värmen stadiga kliv varje dag, med klimax på lördag.

– Det kan nog bli 18 grader på en del ställen, med tyngdpunkt på Småland och Östersjölandskapen, Sörmland och Uppland. Men solen kommer man få se också på många andra ställen i landet, säger Martin Hedberg.

”Vindarna bedarrar”

Men bäst blir vädret i södra Sverige.

– Man kommer att känna av våren, särskilt när vindarna bedarrar. När det är vindstilla känner man att solen tar för den ligger högt på himlen nu.

Misstänker rusning

I Stockholm och Göteborg är det sedan den 1 april tillåtet att öppna uteserveringar. Och det är bäddat för årets stora uteserveringspremiär i helgen.

– Vi drar i gång på fredag. Vi har sett att det ska bli fint och vi håller på att bygga upp den just nu, säger Charlie som är hovmästare på restaurang Calexico vid Hornstulls strand i Stockholm.

Blir det rusning av soltörstande stockholmare?

– Vi misstänker det. Det är populärt här när solen skiner och det brukar blåsa hyfsat lite också.

Men passa på att njuta. Under senare delen av lördagen kommer ett lågtryck in över landet, med ett nederbördsområde och omväxlande väder under söndag.

Vädret ser inte lika fint ut i Västsverige, även om temperaturen förväntas hålla sig över tio grader.

Havsvindarna är fortfarande ganska kalla och värms inte upp förrän de når landets östra delar, enligt meteorologen Martin Hedberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder