Bara tre personer kvar från 1800-talet

1 av 2
Jeralean Talley, född den 23 maj 1899, är världens äldsta människa.
NYHETER

Nu finns det bara tre kvar från 1800-talet.

Alla är kvinnor.

Jeralean Talley, 115, tog över rodret som världens äldsta människa i förra veckan.

Amerikanskan Jeralean Talley, född den 23 maj 1899, toppar listan över världens äldsta människor.

– Jag mår bra. Jag känner mig inte sjuk. Jag försöker bara göra det som känns rätt, säger hon i en intervju med den amerikanska tidningen TIME i förra veckan.

Jeralean Talely tog över rodret i förra veckan då 116-åriga Gertrude Weavers avled i en lunginflammation, enligt nyhetsbyrån AP. Gertrude Weaver hann bara vara världens äldsta levande person i en vecka.

Griskött förlänger livet

Jeralean Talley, 115, bor i staden Inkster i delstaten Michigan i norra delen av USA. Det finns två förklaringar till hennes långa liv, enligt Jeralean Talley själv. Först ska man se till att behandla alla människor hur man vill att de ska behandla en själv. Men man ska även äta ”mycket fläskkött”:

– Och särskilt ”Hog Head Cheese" som inte innehåller ost utan består till största delen av grisens öron och fötter, säger Jeralean Talley.

”Hon är en nattuggla”

Jeraleans dotter, Thelma Holloway, 77, och barnbarnet, Aisha Holloway, 39, var också på plats under intervjun med TIME. De berättar att Jeralean Talley är en riktig nattuggla.

– Hon kan inte ta sig runt som hon brukade men hon har inga smärtor och kan gå omkring. Hon äter och sover för det mesta, säger Thelma Holloway.

Aisha Holloway berättar att Jeralean fortfarande går till kyrkan varje söndag:

– Hon är en mycket allvarlig person. Hon är tystlåten och ödmjuk och väldigt älskvärd, säger hon.  

Två andra äldsta

Världens två andra äldsta levande personer är Susannah Mushatt Jones, född den 6 juli 1899 och italienskan Emma Morano-Martinuzzi, född den 29 november 1899.

FAKTA

1800-talister

Enligt Gerontology Research Group (GRG) i Los Angeles återstår bara tre personer som kan bevisa födelsedata från 1800-talet med dokumentation.

Sedan finns förstås världen över personer som påstås vara födda på 1800-talet utan att någon med säkerhet kan säga att det stämmer.

Ett fall i Sverige är en kvinna från Turkiet som bor i Västerås. Enligt folkbokföringen är hon född den 1 juni 1899, men den uppgiften är osäker och har inte kunnat verifieras.