Anne Franks förrädare kan vara avslöjad

Över 70 år gamla mysteriet närmare en lösning

1 av 3 | Foto: ARKIVBILD
Anne Frank, elva år gammal, två år innan hon och hennes familj gömde sig på vindsvåningen.
NYHETER

Vem som förrådde familjen Frank har varit okänt i över 70 år.

Men nu kan angivaren vara avslöjad.

En ny bok pekar ut en syster till en av familjens beskyddare.

Anne Frank och hennes familj levde undangömda från nazisterna under andra världskriget. I två år levde de ett hemligt liv i Amsterdam. Anne Frank skrev om livet i gömstället i sin dagbok, som efter kriget blev känd över hela världen.

Dagboken slutar tvärt när nazisterna till slut hittar den judiska familjen och för dem till ett koncentrationsläger.

Anne Frank och hennes syster dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945. Den enda i familjen som överlevde kriget var Annes pappa, Otto.

Bara fyra kände till gömstället

Vem som avslöjade familjen Frank för SS-soldaterna har varit ett mysterium i över 70 år.

Men nu tror de två holländska utredarna Jeroen de Bruyn och Joop van Wijk att de har svaret. Den som förrådde familjen Frank var enligt dem Nelly Voskuijl.

Endast fyra personer ska ha känt till Franks gömställe. En av de var Elisabeth Voskuijl, Nellys syster. Elisabeth Voskuijl var anställd av Annes pappa, Otto, innan kriget. När familjen gick under jorden var hon en av dem som hjälpte familjen Frank med mat och andra förnödenheter.

När nazisterna till slut hittade familjen Frank den fjärde augusti 1944 var Elisabeth en av dem som tog hand om familjens ägodelar, bland annat Anne Franks dagbok.

”Smärtsamt men tydligt”

Systern Nelly däremot var nazisympatisör, menar författarna. Enligt de Bruyn och van Wijk ska hon ha listat ut familjen Franks gömställe och avslöjat det för SS-soldaterna. De två författarna bygger sin teori på vittnesmål från Elisabeths och Nellys syster och från Elisabeths fästman.

– Den smärtsamma, men tydliga, slutsatsen är att vi kan lägga Nelly till den numera långa listan över misstänkta, skriver författarna i boken, enligt Le Figaro.

Att det smärtar så hårt för författarna att dra den slutsatsen beror på att Nelly Voskuijl var Joop van Wijks moster.

Elisabeth, familjen Franks hjälpare, var Joop van Wijks mamma.

Nelly Voskuijl gick bort 2001.