Saknade personer hittades på fjället

1 av 5 | Foto: Patrick Trägårdh
En person ur fjällräddningsinsatsen.
NYHETER

De sex personerna som varit försvunna sedan i tisdags har hittats.

Fjällräddningspatrullen hittade dem i ett vindskydd på torsdagskvällen.

Alla är välbehållna, meddelar polisen.

Vet du mer om händelsen? Kontakta Aftonbladet!

Strax innan klockan nio kunde den stora räddningsinsatsen på fjället i Ammarnäs i Västerbottens län kallas avslutad.

De två grupperna med sammanlagt sex personer som inte setts till sedan i tisdags hittades i ett vindskydd vid Jovvatjåhkka, mittemellan två fjällstugor.

Den ena gruppen består av två tjejer och en kille, samtliga födda i början på 90-talet. Och den andra gruppen av tre personer i 30-årsåldern, enligt Västerbottens-Kuriren. Alla var välbehållna.

– Jag har ingen uppgift om att någon av dem skulle ha varit skadad. Jag förstod att de mådde bra och jag hoppas att de var glada, säger Kenneth Jonsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Hittades i vindskyddet

Det var fjällräddningspatrullen från Tärna-Hemavans andra försök att hitta dem. Det första fick stoppas efter att vädret var för dåligt och de inte kunde ta sig till den plats på Vindelfjällen där man trodde att grupperna kunde befinna sig.

Polisen i Västerbotten skrev klockan 13.45 att fjällräddarna har tagit sig till Aigerstugan och att de inte ens kunde ”se kryssmarkeringarna på leden”.

Senast de sex personerna synts till hade de befunnit sig i vindskyddet mellan Aigertstugan och Servestugan och man var orolig att de inte hade tillräckligt med proviant eller hade det tillräckligt varmt där.

– Det är inte en ordentlig stuga men det finns fyra väggar och ett tak. Det finns lite frystorkad mat och en kamin, men det är litet, säger Kenneth Jonsson.

– De gjorde helt rätt som sökte skydd där när vädret blev sämre.

Under torsdagskvällen eskorterades alla till Servestugan, mellan 7 och 8 kilometer från vindskyddet.

– Det är en större stuga med stugvärd, mat, värme och vatten.

Behövde bli bättre väder

Exakt hur räddningsinsatsen gick till är oklart men fjällräddaren Mattias Oskarsson sa innan att man bara kunde ta sig till vindskyddet på toppen av fjället om det dåliga vädret avtog i flera timmar.

– Det kommer ta uppemot fyra timmar för oss att ta oss till dit. Normalt tar det en timme. Vi hoppas att vi har flyt och vädret med oss, sa han då.

En klass 1-varning var utfärdad i området. SMHI:s väderstation i Hemavan uppmätte vid klockan 16.30 en medelvind på 15 meter per sekund och 23 meter per sekund i vindbyarna, men Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, förutspådde att vindarna skulle avta under kvällen.

"Fruktansvärda snöbyar"

Gunilla Forsvall, ägare av Ammarnäsgården som ligger alldeles intill fjället, berättar att de två grupperna var och åt på restaurangen i tisdags.

– Jag frågade bara var de skulle vandra. Men inget mer. De verkade välutrustade. Egentligen borde man inte bege sig ut när det är sådant här väder, säger Gunilla Forsvall.

Hon beskriver vädret vid 15-tiden i dag som dåligt.

– Det är fruktansvärda snöbyar och blåsigt. Ibland blir det lite solsken men det varar bara i några minuter, säger hon.

Platsen där de saknade personerna befann sig ligger på 1 500 meters höjd.