FI-chefen avgår omedelbart

NYHETER

Finansinspektionens chef Martin Andersson avgår med omedelbar verkan.

Han ska bli partner på konsultföretaget Oliver Wyman.

– Det har varit en fantastisk tid.

Det var TT som var först med nyheten om att Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Har fått nytt jobb

Enligt FI ska Andersson bli partner på konsultföretaget Oliver Wyman och lämnade sina arbetsuppgifter som generaldirektör i dag.

– Jag fick veta det i morse. I och med att han har blivit erbjuden ett jobb som han accepterat och som är i finanssektorn så hamnar han i karantän. Vilket gör att han får lämna omedelbart, säger Sven-Erik Österberg, Finansinspektionens ordförande.

Något han ändå beklagar:

– Jag tycker väldigt bra om Martin Andersson och tycker att han gjort ett bra jobb för Finansinspektionen och hade hemskt gärna sett att han varit kvar, men måste naturligtvis respektera hans beslut.

Finansminister- och konsumentminister Per Bolund (MP) instämmer angående Anderssons avhopp:

– Jag beklagar att Martin Andersson kommer att lämna sitt uppdrag vid Finansinspektionen. Han har gjort ett bra arbete och jag hade gärna sett att han stannat tiden ut, men jag respekterar hans beslut, säger han i ett pressmeddelande.

Martin Andersson har varit generaldirektör sedan 2009 och fick nyligen, strax före jul, förlängt förordnande.

”Nya utmaningar”

I samband med förnyandet av uppdraget uppgav Andersson att han såg fram emot att fortsätta leda myndighetens arbete.

– Jag har haft förmånen att leda FI i över sex år. Det har varit en fantastisk tid. Samtidigt stundar nya utmaningar för FI. I det läget tycker jag att det är ett bra tillfälle att lämna över till någon annan som kan leda FI de kommande sex åren, säger Martin Andersson i ett pressmeddelande.
Andersson har dock inte alltid dragit jämnt med riksbankschefen Stefan Ingves om vad som ska göras åt bolåneproblemet och vilken myndighet som ska ha ansvaret.

Anderssons kontrakt skulle gå ut den 14 januari 2018.

Fram tills att regeringen har utsett en ny generaldirektör tar den biträdande generaldirektören, Martin Noréus, över.

Enligt Per Bolund kommer regeringen ta ställning till Anderssons begäran inom kort.