Bedrev omfattande knarkhandel i trapphus

Polisen: De yngre får agera springpojkar

NYHETER

Bakom anslagstavlor, i hisschakt eller under trappsteg – langarnas gömställen var påhittiga men nu har polisen lokaliserat tolv portar på Risingeplan i Tensta där omfattande narkotikaförsäljning har ägt rum.

– Vi vill tipsa andra polisområden att leta på allmänna platser, säger polisen Jörgen Ohlsson.

Det var i mitten av mars som polisen fick in ett tips om att det luktade marijuana i ett trapphus på Risingeplan i Tensta utanför Stockholm. När man åkte dit med sökhundar breddade man området och fynden man gjorde avslöjade en organiserad knarkhandel.

– I tolv portar hittade man narkotika. Det fanns gömt i hisschakt, under trappsteg, i lampor och bakom anslagstavlor, säger Jörgen Ohlsson som är närpolischef i Södra Järva.

”Stora mängder”

Polisen vill inte gå in på exakt hur mycket narkotika man hittade men säger att det rörde sig om minst ett halvt kilo marijuana, en hel del vitt pulver och ett större antal tabletter, skriver Mitt i. Något som tyder på att en omfattande försäljning ägt rum.

– Man vill inte ha narkotikan hemma hos sig själv, därför gömmer man den på allmänna platser. Ofta skickar man yngre killar att hämta och lämna det också för att göra det svårare för oss att hitta huvudmännen, säger Jörgen Ohlsson.

Tror att langarna bor i husen

Polisen tror att det blir svårt att hitta de skyldiga som lagt ut drogerna i det här fallet men säger att man har koll på vilka kända kriminella som bor i området.

– Det är säkert folk som bor här som gör det, man känner sig trygg i sitt närområde och ser man att det är folk i en port då går man bara till nästa där man också har narkotika gömt till försäljning, berättar han.

Polisen trakasseras i området

När Brottscentralen träffar Jörgen Ohlsson vill han inte gå för långt från bilen som ensam polis efter att flera av radiobilarna har utsatts för vandalisering i Tensta.

– Man gör det inte lätt för oss här, men det går framåt och jag tycker att det är bättre nu än för något år sedan, berättar han.

När vi möter Saliba som bor i området berättar hon att när hon bodde på Risingeplan kände hon sig otrygg.

– En gång sköts det vilt och jag såg folk fly, då var man rädd.

Nu har hon flyttat till andra sidan vägen och säger att det känns bättre.

– Men jag tycker att det är bra att polisen är här mycket, det behövs, säger hon.

Uppmanar folk att hålla koll

Jörgen Ohlsson uppmanar folk att hålla koll i sina trapphus och om man hittar något ska man kontakta polisen. Dessutom kommer fastighetsbolaget att byta ut portsystemen och sätta lås på fler ställen. Man tror inte att det här är det enda området där narkotika säljs genom allmänna gömställen.

– Jag vill uppmana poliser i andra områden att söka av allmänna platser, det är inte alls ovanligt att man använder sig av till exempel hisschakt för att gömma vapen eller narkotika, säger han.