Kvävning kan bli ny metod för avrättning

Foto: Foto: TT/Sue Ogrocki
Ett avrättningsrum på fängelset i McAlester, Oklahoma
NYHETER

Oklahoma är redo att använda sig av kvävgas för att avrätta fångar, meddelade man på torsdagen.

Tanken är att fångarna ska andas in kvävgas och på så sätt kvävas när blodet blir för syrefattigt, skriver nyhetsbyrån AP.

Eftersom det är oklart om dödliga injektioner även i framtiden kan användas för att avrätta människor försöker de amerikanska delstaterna som tillåter dödsstraff hitta nya metoder.

Oklahoma fattade på torsdagen beslut om hur de vill att avrättningar ska skötas i framtiden, nämligen genom kvävgas, skriver nyhetsbyrån AP.

Utan en enda avvikande röst klubbade statens senat igenom ett godkännande som möjliggör att fångar tvingas andas in kvävgas och på så sätt kvävas till döds när blodet blir för syrefattigt.

Oprövad metod

Avrättningsmetoden kallas kväveframkallad hypoxi och har hittills inte används av som avrättningsmetod för människor. Däremot har man avlivat djur på det viset. Kritiker menar att metoden är för oprövad och säger att man inte vet hur mycket en människa lider under avrättningen.

Bakgrunden till att Oklahoma över huvud taget letar nya avrättningsmetoder är för att den metod man trodde kunde ersätta de tidigare giftinjektionerna inte fungerade bra. En man som avrättades med en ny trekomponentsmedicin dog inte förrän efter 43 minuter.

Staten har blivit stämd för det inträffade.

ARTIKELN HANDLAR OM