Misstänkt drunkning i Sundsvallsfjärden

1 av 2 | Foto: Gobiten.se
NYHETER

En person befaras ha drunknat i Sundsvallsfjärden i Sundsvall.

Räddningstjänsten har avbrutit sin sökinsats och tar nya tag i morgon lördag. 

– Men vi kan nog konstatera att hoppet är ute, säger Börje Öhman, kommunikationschef vid polisen i Västernorrland.

Det var i fredags klockan 14.23  som  larmet kom om att en man i 20-årsåldern befarades ha fallit i Sundsvallsfjärden.

– Det vi vet är att en person har fallit i vattnet och är borta, säger Börje Öhman, kommunikationschef vid polisen i Västernorrland.

En grupp personer har spelat en fotbollsmatch på fotbollsplanen Ungdomsfältet som ligger precis vid södra kajen i Sundsvall. Bollen ska ha skjutits över ett staket och ut i vattnet. Då ska mannen ha klätt av sig och hoppat i vattnet för att hämta fotbollen.

Bollen ska ha drivit längre och längre ut, berättar räddningstjänstens insatsledare Bengt Granström för P4 Västernorrland.

– Han märkte det och vände. Men orkade inte ta sig tillbaka utan sjönk, säger Bengt Granström.

En kompis till den saknade mannen ska ha försökt hjälpa honom.

"Men fick avbryta räddningsförsöket då även han började sugas ut på grund av strömt vatten," skriver polisen i Västernorrland på sin hemsida.

Kompisen fördes till sjukhus men ska inte vara allvarligt skadad, enligt Sundsvalls Tidning.

Försvann under ytan

Den saknade mannen ska ha försvunnit under ytan ungefär 40 meter från land, enligt vittnesuppgifter.

Sedan 14.23 tiden har räddningstjänsten sökt med en båt efter personen och haft en ytdykare på plats.

– Vi har ingen dykpersonal inom vår verksamhet. Men det har vi ordnat. Vi har genomfört en sökning under vattnet också, säger Bengt Granström.

Sökandet har försvårats pågrund av dålig sikt i vattnet.

Vid klockan 17.05 hade räddningstjänsten inte hittat den saknade personen. Temperaturen beräknas ligga på bara några grader.

Fotbollsplanens idrottschef

Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef i Sundsvall, förklarar att ingen har bokat fotbollsplanen. Men att vem som helst kan fritt spela där.

– Det är troligtvis ett ungdomsgäng som letat reda på en yta att spela på. Föreningarna vet att man ska boka. Det är svårt att styra över vad folk gör på anläggningen. Det här är väldigt tråkiga nyheter, säger han.

Lars-Erik Återgård berättar att de mätte havets temperatur i förra veckan.

– Det var bara runt en fyra grader. Man kyls ner väldigt fort om man hoppar i och tappar förmågan att röra sig, säger han.

Anhöriga på plats

Anhöriga och flera kamrater till den försvunne mannen är på plats och har tagits om hand av en krisgrupp från socialtjänsten.

Hoppet är ute

Vid 19.40 hade räddningstjänsten avbrutit sin sökinsats. Men polisen och en dykare var fortfarande ute och letade efter mannen.

Polisen befarar att mannen har avlidit och att kroppen har drivit iväg eller sjunkit till havets botten.

– Det är ingen som överlever länge i dessa vattentemperaturer. Man kan väcka upp personer om de befinner sig i vattnet en kort stund. Men vi kan nog konstatera att hoppet är ute, säger Börje Öhman, kommunikationschef vid polisen i Västernorrland.

I morgon kan det därför bli aktuellt att dragga efter mannen.

– Antingen kommer vi åka ut med båt och släppa ner en lina med krok i vattnet och leta efter kroppen. Eller så kommer vi att använda oss av en specialutbildad hund som markerar på ytan om det finns en avliden person i vattnet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM