Årets fågel 2012 hotar Ikea-etablering i Norge

1 av 2
Den svenska möbeljätten Ikea har planer på att öppna ett nytt varhus i Vesterby kommun i norska Akershus fylke, söder om Oslo.
Nu riskerar nybygget att stoppas, skriver norska Dagbladet.
NYHETER

Ikeas nya varuhussatsning i Norge hotas.

Av årets fågel år 2012.

– Vi på Naturvernforbundet har ett ansvar för att den bevaras, även när den befinner sig på mark där Ikea vill etablera sig, säger Kristian Østby vid organisationen.

Den svenska möbeljätten Ikea har planer på att öppna ett nytt varhus i Vesterby kommun i norska Akershus fylke, söder om Oslo.

Nu riskerar nybygget att stoppas, skriver norska Dagbladet.

Marken där Ikea-varuhuset är tänkt att byggas är nämligen bebott av den utrotningshotade och skyddade fågelarten Tofsvipan. Fågeln, som norska ornitologiska föreningen utsåg till årets art 2012, skyddas av en norsk naturmångfaldslag som anger att om det finns tvivel om konsekvenserna så ska naturens bästa gå först, skriver Dagbladet.

För att försöka nå en lösning har Ikea föreslagit att den särskilda jordmånen som Tofsvipan frodas ska flyttas till en annan plats. Något som norska naturskyddsförbundet, Naturvernforbundet, inte anser är en bra lösning.

– Vi anser att jorden ligger bäst där den ligger, säger Kristian Østby, ordförande för organisationen i Vestby, till Dagbladet.

Han säger till tidningen att det inte finns några studier om lyckade försök med att flytta jordmån.

Ikeas kommunikationsrådgivare Kristian Willanger säger till tidningen att möbeljätten endast är intresserade av en etablering på den aktuella marken i Vestby.

Kommunordförande John Ødbehr säger att han inte känner till omständigheterna kring den hotade fågeln men att Ikea är viktigt för kommunen.

– Det jag kan säga är att alla detaljer kring en Ikea-etablering kommer att tas på allvar. Vi kommer att lyssna på alla inspel, säger han till Dagbladet.