Experten om tv-bilderna: Likheten är slående

1 av 5
NYHETER

Sydafrikaexperten Per Wästberg är tagen av uppgifterna om torpeden på Arlanda.

– Om Eugene de Kock skulle ha varit där är det högst sensationellt, säger han.

Det är inte första gången som Eugene de Kock nämns i samband med Palmemordet. I en rättegång 1996 pekade Eugene de Kock ut landsmannen och superspionen Craig Williamson som en av fyra personer som var ansvariga för mordet.

– de Kock har ju själv hela tiden hävdat att det fanns ett Sydafrikaspår och att det var arrangerat av Sydafrika, detta mord. Man vet inte om han vill skylla på andra, om han verkligen visste något eller om han ville rentvå sig för att få amnesti, säger Per Wästberg, ledamot av Svenska akademien och Sydafrikaexpert.

Likheten mycket slående

Men att Eugene de Kock skulle ha befunnit sig i Sverige vid tidpunkten för mordet är enligt Per Wästberg tidigare helt okänt.

– Jag har aldrig någonsin hört talas om möjligheten ens förrän Sten Flygare la fram de här uppgifterna. Och likheterna var mycket slående.

Om det stämmer anser Per Wästberg att svensk polis måste ta i med hårdhandskarna för att kunna pressa Eugene de Kock, som nu fått amnesti från sitt fängelsestraff, om vad han vet om Palmemordet.

”Kolossalt allvarligt”

– I så fall är det kolossalt allvarligt. Han var ju en fanatisk och sadistisk anhängare av apartheid och ansåg att hela Sydafrikas kultur och väsen var hotat av ANC. Och värst av alla var de som var emot Sydafrika. Där kan han ju mycket väl ha haft en sådan som Palme högt på listan.

– Och skulle man kombinera det med att Craig Williamson ävenledes var här så är det högst märkligt. Då skulle de två största skurkarna ha varit här samtidigt. Det är underligt att man inte har kunnat klarlägga detta. Jag blev tagen av Flygares teori faktiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM