IS jämnar en hel antik stad med marken

NYHETER

IS har släppt en video som visar hur anhängarna förstör en antik stad i Irak.

I slutet av videon jämnas hela staden Nimrud med marken.

– Gud har gett oss i hedersuppdrag att förstöra alla statyer, säger en IS-anhängare i videon, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Videon släpptes i lördags och visar hur terrorgruppen IS spränger hela den antika assyriska staden Nimrud i luften, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Gud har gett oss i hedersuppdrag att förstöra alla dessa avbildningar och statyer, säger en IS-anhängare i videon, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Först använder IS-anhängarna hammare, bulldozers och släggor för att förstöra alla de 3000-åriga antika föremålen. Sedan använder de sprängämnen för att jämna resterna av staden med marken.

Nu återstår bara ett hål i marken som vittnar om att staden en gång funnits där.

Förstördes för flera veckor sedan

Förstörelsen ska ha skett för flera veckor sedan men filmen lades först ut på IS-Facebook-sida i lördags.

Enligt en tjänsteman inom det irakiska ministeriet, som ansvarar för turism och antikviteter, är alla de förstörda föremålen autentiska.

Redan i mars gick både irakiska tjänstemän och FN ut med uppgifter om att IS hade förstört och plundrat staden Nimrud som ligger 30 kilometer söder om den irakiska staden Mosul som kontrolleras av IS.

Flera attacker

Lördagens attack mot den antika staden Nimrud är den sista i raden av flera som IS genomfört den senaste tiden. Man har tidigare attackerat staden Nimrud, förstört föremål på Nineveh-museet i Mosul och demolerat ruinstaden Hatra.