Uppgifter: Misstänkte mördaren var nyligen frigiven från rättspsyk

1 av 4 | Foto: ADAM IHSE
NYHETER

Han misstänks ha mördat en nära släkting i Blidsberg.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen nyligen släppts ut från mångårig rättspsykiatrisk vård.

– Vi hörde honom i natt och han har gått med på att han är gärningsmannen, säger Thord Haraldsson vid polisen i region väst.

Det lilla samhället Blidsberg, några mil norr om Ulricehamn, skakades av ett blodigt knivdrama under lördagskvällen.

En man i 40-årsåldern kom utrusande ur sitt lägenhetshus och skrek efter hjälp efter att ha blivit allvarligt knivstucken. Han lyckades springa över till en kyrka drygt 75 meter därifrån innan han föll ihop – och trots att förbipasserande försökte rädda honom dog han av sina skador.

– Det fanns folk där som hjälpte honom, bland annat en brandman, men han dog snart efter att han ramlat ihop på gräsmattan, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie vid polisen i region väst.

Två månader sedan

Polisen kunde på plats gripa en släkting – som enligt uppgifter till Aftonbladet blev utsläppt från rättspsykiatrisk vård så sent som i februari.

Redan 2007 skrevs den gripne in på rättspsykiatrisk slutenvårdsavdelning och enligt en dom i kammarrätten från 2010 led han då av ”schizofrenisjukdom med hallucinos och vanföreställningar”. Domen avslog en av mannens många yrkanden om att tvångsvården skulle upphöra.

I en senare dom från förvaltningsrätten slås det fast att den psykiska störningen behandlats framgångsrikt, och att risken för att han ska återfalla i ”brott av allvarligt slag”  bedömdes vara mycket liten. Däremot skulle han få fortsatt vård med chans till permissioner.

Så sent som i februari i år blev den misstänkte mördaren till slut utskriven, trots att åklagaren motsatte sig detta.

Var borta ett år

För ett drygt år sedan beviljades mannen en månads permission i sitt forna hemland, men återvände inte till Sverige förrän i januari 2015. Väl tillbaka hölls ett möte med chefsläkaren på den rättspsykiatriska kliniken tillsammans med den misstänkte mördaren – och den nu mördade mannen i 35-årsåldern.

Den misstänkte mördaren hade under året i sitt hemland trappat ned på sin medicinering och skulle bo hos sin släkting i Sverige.

”Det bedöms att han trots en längre period utan antipsykotisk medicinering inte visar upp några tecken på psykotisk sjukdom. Enligt trovärdiga uppgifter har han inte heller återfallit i brottslighet”, uppgav chefsläkaren enligt förvaltningsrättens dom.

Åklagaren i ärendet ansåg inte att underlagen var nog väl underbyggda för ett frisläppande.

”Det är tveksamt om ett enda möte räcker för att bedöma NN:s psykiska hälsa efter att han i åratal dessförinnan har bedömts lida av en allvarlig psykisk störning”, anförde åklagaren.

Efter att förvaltningsrätten hört en annan specialistläkare som sakkunnig beslöt man att vården skulle upphöra.

”Erkänt omständigheter”

Thord Haraldsson vid polisen uppger att mannen under förhör sent på lördagskvällen mått dåligt, men medgett de faktiska omständigheterna. Däremot avvaktar man förhör tillsammans med utsedd försvarare innan man slår fast hur mannen ställer sig till anklagelserna.

Han vill inte uttala sig om mannens psykiska status.

– Det har jag ingen kommentar om, utan det får medicinsk personal pratat om, säger Thord Haraldsson.

Han uppger även att polisen i lägenheten hittat en kniv som man misstänker är mordvapnet. Man har även hört grannar och vittnen till händelsen och haft tekniska undersökningar utomhus och i trappuppgången.

– Nu pågår den tekniska undersökningen av lägenheten. Vi anser att vi har en ganska bra bild av vad som har hänt, säger Thord Haraldsson.