Vem ska kunna stoppa Hillary?

NYHETER

NEW YORK. Resan tillbaka till Vita huset har inletts.

Med en video på nätet sjösatte Hillary Clinton officiellt sin presidentvalskampanj på söndagskvällen.

Frågan är vem som ska kunna stoppa henne?

Förmodligen ingen.

Konservativa tidningen New York Post tog ut Hillary Clintons besked i förskott med sin söndagsetta baserad på kolumnisten Michael Goodwins åsikter om den forne utrikesministern: ”Hon är äldre men inte visare och bara ett fan kan tycka att det håller” skriver han om Clinton.

Nyheten var väntad.

Det har i dagar talats om att Hillary Clinton under söndagen – till slut – skulle tillkännage att hon ställer upp i presidentvalet 2016.

Och mycket riktigt.

Strax före nio på kvällen, svensk tid, kom det officiella beskedet – i en video lanserad på den förra utrikesministerns och senatorns nya hemsida.

– Vanliga amerikaner behöver en förkämpe. Jag vill bli den förkämpen, hette det.

Tar inget för givet

Nu väntar ett och ett halvt års intensivt kampanjarbete för den 67-åriga favoriten.

Redan den här veckan reser hon till Iowa och New Hampshire, där de första primärvalen som vanligt avgörs efter nyår.

Det demokratiska primärvalet, i vilket partiet nominerar sin kandidat, tros dock bli en lätt match för Clinton.

Så såg det i och för sig ut även 2008, men då fanns konkurrenter som Barack Obama och John Edwards ändå med i bilden.

Nu är Martin O'Malley, guvernör i delstaten Maryland, den ende som ens försöker utmana den före detta ”first ladyn” – och hittills har hans opinionssiffror i viktiga Iowa knappt varit mätbara.

Men vis av erfarenheterna från det bistra nederlaget för sju år sedan tänker Clinton-kampanjen – vars slogan kort och gott lyder ”Hillary for America” – inte ta något för givet den här gången.

Hon kommer att kampanja intensivt och försöka träffa snart sagt varje potentiell väljare vid intima möten i de tidiga primärvalsstaterna.

Oklart vem hon möter

Just det intima och vardagsnära gick också som tema genom söndagens lanseringsvideo. Dess syfte var, förutom tillkännagivandet i sig, att markera att valrörelsen inte handlar om Hillary själv. Den handlar om vanliga människor och familjer – och hur hon kan hjälpa dem.

– Amerikanska folket har kämpat sig tillbaka från tuffa ekonomiska tider, men kortleken är fortfarande blandad till fördel för de i toppen. Jag vill hjälpa alla att inte bara överleva, utan att komma framåt, poängterade kandidaten under den korta sekvens då hon överhuvudtaget syntes i filmen.

Vem hon, om det går som väntat, får möta i det reguljära valet är desto mer oklart.

Egna videosnuttar

Jeb Bush, bror till ex-presidenten George W Bush och son till forne presidenten George Bush den äldre, är just nu favoriten i det republikanska startfältet, men Rand Paul, Marco Rubio, Ted Cruz och Rick Santorum flåsar honom alla ivrigt i nacken – och samtliga gick under söndagskvällen ut med egna videosnuttar för att bemöta huvudmotståndarens kungörelse.

De vet att det är Hillary de måste slå nästa höst.

Och det vet att det blir väldigt, väldigt svårt.