Kinesisk familj mitt i konflikt med staden

Foto: REUTERS
NYHETER

Här är den kinesiska familjen som sticker ut från mängden.

I över tio år har staden Nanning vuxit upp runt deras hus – som de vägrar låta myndigheterna riva.

Den ståndaktiga familjen i Nanning i södra Kina lever mitt i en konflikt med sin hemstad. För mer än tio år sedan började myndigheterna köpa invånarnas mark för att riva husen och bygga upp en ny stad.

Men familjen som lever i huset på bilden sa nej, enligt The Telegraph.

”Spikhus”

Enligt kinesisk lag kan inte myndigheterna tvinga en familj att lämna sitt hem för att det ska rivas. I det här fallet uppges det vara frågan om kompensation som ligger bakom den annorlunda stadsbilden.

Diskussionerna om huset uppges ha tagit ny fart i år när stadens planer på att asfaltera vägen har stoppats av familjens bostad, enligt The Telegraph.

Att säga nej till att sälja sin mark till staten är en av få möjligheter för Kinas befolkning att säga ifrån till myndigheterna. Liknande historier har väckt stor uppmärksamhet förut och husen kallas för ”spikhus”. Termen refererar till de uthålliga husägarnas tjurighet och att byggnaderna sticker ut i stadsbilden som en ensam spik.

Oplanerad rondell

En av de mest kända ”spikprotesterna” inträffade 2007 i staden Chongqing. 280 familjer i staden accepterade stadens erbjudande och lämnade sina bostäder när det skulle byggas en ny shoppinggalleria. Men Yang Wu och Wu Ping sa nej.

– Vi kommer inte flytta. Vi lever och dör med huset, ska Yang Wu ha skrikit från taket, rapporterar The Telegraph.

En annan uppmärksammad flyttvägrare är Luo Baogen i staden Wenling. Han och hans familj vägrade lämna sitt hus när det var dags att bygga en ny motorväg i staden. Det slutade med en oplanerad rondell. Mitt i den udda trafiklösning bor Luo Baogen.